Sterke reaksjoner i matjord-debatten:

– Sylvi Listhaug bommet i sitt motangrep mot bøndene

Gikk i baret på Gardermoen: Sylvi Listhaug seksdoblet sin anklage mot Felleskjøpet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Gikk i baret på Gardermoen: Sylvi Listhaug seksdoblet sin anklage mot Felleskjøpet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug beskyldte Felleskjøpet for å være like ille i å bygge ned matjord, som hun blir kritisert for. – Anklagen bygde på feil fakta, hevder Felleskjøpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sikker på at også Felleskjøpet kan skrive under på at jordvern av og til kan være krevende, sa Sylvi Listhaug da hun forrige uke talte til landbrukssamvirkets årlige stormøte, Mat og landbruk, på Gardermoen.

Hun skjøt tilbake mot kritikken som har kommet mot regjeringen for å la over 1000 mål gode kornarealer i Trondheim bli bygd ned, og la Ikea få bygge på 70 mål av landets beste kornarealer i Vestby i Akershus.

Hun mente å ha et godt kort på hånda overfor det bondeeide Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA):

- Jeg viser da til byggeprosjektet i Etne i Rogaland der Felleskjøpet i Agder/Rogaland skal bygge ned 43 dekar matjord for å følge opp kravet fra sine medlemmer, altså norske bønder, om å styrke medlemmenes økonomi, sa Listhaug.

Les også: - Storkommuner viktigste tiltak for å ta vare på matjord

Tok seks-ganger'n

Det reagerer styreleder Gabriel Joa i FKRA sterkt på.

- Hennes påstand er feil! sier en irritert Joa til ABC Nyheter.

- Vi har en butikk i Etne som i dag har gått ut på dato, og har gjort henvendelse til kommunen i Etne og spurt om de har noe areal til et nytt anlegg for oss. Den tomta kommunen foreslo for oss, er regulert av kommune og fylkeskommune. Hvis ikke vi bygger der, så vil andre gjøre det. Vi har ikke noe spesielt ønske om å bygge ned matjord, sier Joa, og korrigerer statsråden på en regelrett faktafeil:.

- Jeg reagerer kraftig når hun går ut med en påstand om at vi skal bygge ned 43 dekar dyrka jord, når det vi har fått tilbudt av kommunen, i virkeligheten 7 dekar, ikke 43 som Listhaug påstår, sier han.

Les også: Høyre vil svekke jordvernet - tror det sikrer mer matjord

- Uvanlig statsråd-stil

- Den måten Listhaug her går ut på er uvanlig til en statsråd å være, sier Joa.

- Hadde en oljeminister kommet til Stavanger og vært så upresis, ville det vært veldig sterke reaksjoner i den bransjen, sier Joa og legger til:

- Jeg vil ikke spekulere i at utspillet hennes var et forsøk på å få oppmerksomheten vekk fra seg selv.

Manuset til Listhaugs tale etter 100 dager i regjering, kan du lese her.

- Fra talerstolen nevnte hun også at Etne kommune ligger i Rogaland. Jeg kan opplyse statsråden om at Etne ligger i Hordaland, sier FKRAs styreleder Gabriel Joa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus