Ingen vil vike i Ukraina

Ukrainere som ønsker at landet skal knytte tettere bånd til EU, marsjerte i sentrum av Kiev tirsdag, til tross for at en ny lov som i praksis forbyr slike demonstrasjoner. Natt til tirsdag støtte demonstranter og politi sammen. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Ukrainere som ønsker at landet skal knytte tettere bånd til EU, marsjerte i sentrum av Kiev tirsdag, til tross for at en ny lov som i praksis forbyr slike demonstrasjoner. Natt til tirsdag støtte demonstranter og politi sammen. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Demonstrantene i Ukraina gir seg ikke, og regjeringen vil ikke innføre unntakstilstand for å få slutt på protestene. Stillingskrigen fortsetter, sier Norges ambassadør i Kiev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har ikke vært så mange sjokkgranater, steiner og molotovcocktailer i løpet av dagen, men vi er bekymret for at det vil ta seg opp igjen, sa Jon Elvedal Fredriksen på telefon fra Kiev til NTB tirsdag kveld.

Alt tyder på at stillingskrigen mellom politiet og de mest radikale delene av opposisjonen, fortsetter, ifølge ambassadøren. Han understreker at opposisjonen er preget av stor frustrasjon etter to måneder med protester uten synlige politiske resultater.

Sammenstøt

Siden søndag har det rast voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i hovedstadsgatene. Aktivister sier at om lag 1.400 demonstranter er skadd siden uroen startet søndag.

Les også: Omstridt lov forbyr demonstrasjoner i Ukraina

Myndighetene melder på sin side om 163 skadde politifolk, hvorav 80 er innlagt på sykehus.

35 journalister er også blitt skadd i sammenstøtene, ifølge Insititutt for massekommunikasjon, en ukrainsk medieorganisasjon. To journalister skal ha blitt banket opp av politiet idet de ble pågrepet.

Innenriksdepartementet sier at over 50 demonstranter er pågrepet de siste dagene som følge av uroen.

Provokatører?

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko har hevdet at bråket i gatene skyldes provokatører fra regjeringen, men dette tar Norges ambassadør med en klype salt.

– Vi vet at det har skjedd provokasjoner tidligere. Men nå som sammenstøtene har vart i to døgn, er det vanskelig å tenke seg at det er politiet som er involvert. Vi heller mer til at noen av demonstrantene har tydd til vold, sier Fredriksen.

Les også: Lavrov: - Situasjonen i Ukraina ut av kontroll

Ifølge Klitsjko, som er tidligere verdensmester i tungvektsboksing, betaler myndighetene pøbler for å blande seg inn blant demonstrantene og skape uro og provosere fram voldsbruk. Flere slike skal ha blitt jaget bort av vanlige demonstranter.

Russisk kritikk

EU og Russland har begge anklaget hverandre for utilbørlig press mot Ukraina, og tirsdag kom det en ny runde med anklager fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han anklaget regjeringsmedlemmer fra «visse europeiske land» for å ha deltatt i demonstrasjonene i Kiev.

– Vi ville foretrukket om noen av våre europeiske kolleger avsto fra å handle uformelt i den ukrainske krisen. Det er usmakelig, sa Lavrov, som mener at situasjonen i Ukraina er i ferd med å komme ut av kontroll.

Utenriksminister Børge Brende (H) var i Kiev i desember. Der hadde han samtaler med regjeringen og møtte demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

I likhet med flere politikere fra EU, deriblant EUs utenrikssjef Catherine Ashton, uttrykte han støtte til demonstrantene.

På spørsmål om Lavrovs kritikk også rammer Norge, har Fredriksen ingen kommentar.

Lov mot protester

Lavrovs kritiske utspill kom samme dag som Ukraina vedtok en ny lov som innskrenker møtefriheten og i praksis forbyr den type demonstrasjoner som har pågått i landet i det siste.

Lovendringer vil også gjøre det vanskeligere for frivillige organisasjoner med utenlandske støttespillere å drive virksomhet i Ukraina.

– Lovene ligner veldig på dem som er blitt vedtatt i Russland tidligere, opplyser Fredriksen.

Foreløpig vil heller ikke regjeringen innføre unntakstilstand for å få slutt på protestene, ifølge en av presidentens rådgivere.

Demonstrasjonene i Ukraina er utløst av president Viktor Janukovitsjs u-sving i høst, da han brått avsluttet forhandlinger om EU-tilknytning og i stedet vendte seg mot Russland. Ukraina står i dyp gjeld til Russland og er blant annet avhengig av billig gass fra nabolandet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus