French grillet om hvorfor han ventet med å varsle

Rettssaken mot Joshua French ble gjenopptatt tirsdag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
Rettssaken mot Joshua French ble gjenopptatt tirsdag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua French ble spurt inngående i retten tirsdag om krangler han hadde med Tjostolv Moland, og hvorfor han ventet helt til morgenen med å varsle om at kameraten var død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
French-rettssaken tirsdag:





Dommerne i militærdomstolen i Kinshasa var opptatt av forholdet mellom French og Moland, og da rettssaken startet tirsdag ble French spurt ut om slåsskamper og krangler de angivelig skal ha hatt.

French er tiltalt for å ha tatt livet av Moland, selv om undersøkelser foretatt av Kripos og kongolesiske myndigheter i fjor høst konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.

Aktor Katenda Nkulu har i sin utspørring lagt stor vekt på uoverensstemmelser mellom de to.

French avviste at de to hadde hatt noen reelle slåsskamper og omtalte det som krangling mellom venner. Han sa de hadde hatt en større uoverensstemmelse i 2012.

Les også: French: Jeg fant Moland død på badet

Dommerpanelet spurte om hvorvidt French og Moland slåss den gangen. Dette avviste French.

– Vi kranglet. Det kommer an på hva du legger i det å slåss, men vi har aldri vært i slåsskamp med bare nevene, sa French.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke huske bakgrunnen for det. Det endte med at vi lo av oss selv, la han til.Rekonstruksjon

Dommerne spurte også French inngående om hva som skjedde natt til 18. august i fjor, natten da Tjostolv Moland ble funnet død på badet knyttet til cella han og French delte.

French forklarte at de to la seg i 2-tiden etter å ha drukket seg fulle på vodka de hadde fått smuglet inn i cella via fengselsvaktene.

French forklarte at han sovnet, men at han deretter våknet av at Moland sto opp, men at han selv sovnet igjen. I 3-4-tiden våknet imidlertid French igjen og gikk inn på badet der han fant kameraten død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kripos-etterforskere forberedt på alt i French-saken

French forklarte at han etter å ha konstatert at kameraten var død, reiste ham opp i en sittende, litt mer «verdig», posisjon. Han forsøkte også forsiktig å varsle en innsatt i nabocella uten å lykkes i det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommeren lurte på hvorfor han ventet helt til morgenen med å varsle vaktene. French har tidligere forklart at han ikke stolte på fengselsvaktene som jobbet om natten.

Rettsdagen ble avsluttet med en befaring på badet hvor Moland ble funnet død. Fredag fortsetter rettssaken.

Krevde ny aktor

Midtveis under rettssaken brøt det ut en hissig ordkrig mellom aktor og Frenchs forsvarer Marie André Mwila.

Mwila anklaget aktor for å ha negative følelser overfor French, og krevde at han skulle fjernes. Han mente aktor også utenfor retten har bidratt til å gjøre livet surt for French, blant annet ved å nekte ham besøk. Han hevdet også at aktor oppførte seg på en aggressiv og skremmende måte i retten.

Hissig ble det også da Frenchs bistandsadvokat Hans Marius Graasvold ville konferere med Frenchs kongolesiske advokat om tolkeproblemer under rettssaken. Det falt ikke i god jord hos dommer Serge Kabondo, som tydelig irritert truet med å kaste Graasvold ut av rettssalen dersom han avbrøt retten flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken ble utsatt 10. januar på grunn av tolkeproblemer. Den nye tolken som var på plass tirsdag, var bedre enn den forrige, men Graasvold mente likevel at det var mange viktige nøkkelord som ikke kom fram i oversettelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort norsk oppbud

Graasvold får ikke selv forsvare French i retten, det er det hans kongolesiske forsvarer Marie André Mwila som gjør.

Men norske myndigheter er til stede i rettssalen, blant andre spesialutsending Kai Eide i tillegg til flere norske diplomater samt etterforskere og rettsmedisinere fra Kripos.

Også Frenchs mor Kari Hilde French er til stede i rettssalen. Hun har vært i Kongo i flere uker for å forsøke å støtte og hjelpe sønnen så godt hun klarer. Det er også et stort norsk presseoppbud til stede.

Joshua French virket tydelig mer opplagt og skjerpet enn under forrige rettsmøte for knappe to uker siden.

Joshua French er både norsk og britisk statsborger, og også den britiske konsulen Edwards Roberts er til stede under rettssaken.