De fleste har flyttet hjem igjen i Lærdal

Rester etter storbrannen i Lærdal natt til søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Rester etter storbrannen i Lærdal natt til søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Lærdal er i ferd med å vende tilbake til hverdagen. De fleste som var evakuert, har nå flyttet tilbake til husene sine. For familien Rognes var det godt å komme tilbake til huset de var sikre på ville gå tapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men for de mellom 40 og 50 innbyggerne på Lærdalsøyri som var hardest rammet av brannen, kan det fortsatt drøye lenge før de kan flytte inn i sitt eget hjem igjen. De aller fleste andre er nå tilbake i husene sine.

For Kolbjørn Rognes og familien var det godt å komme hjem igjen til huset som var nær ved å gå tapt i brannen natt til søndag.

– Gnistregnet sto rundt hele huset. Jeg hentet slangen og slukket det jeg kunne. Men til slutt fikk jeg beskjed om å evakuere, sier Rognes til NTB.

Omringet av flammer

Nabobygningen til det nesten helt nye huset brant helt ned, og på andre siden brant det i gresset. Rognes var sikker på at huset fra 2011 ikke ville overleve storbrannen.

– Jeg sto litt nede i veien og trodde jeg så at flammene tok tak i garasjetaket. Jeg var sikker på at det ikke var håp. Da gikk jeg – jeg orket ikke å se huset mitt brenne ned, sier han, og skryter hemningsløst av brannmannskapene.

– De reddet huset. Da naboen sa at det fortsatt sto, svarte jeg bare «hæ?». Jeg måtte rusle ned for å se at det virkelig var sant.

Les også: Får komme hjem etter katastrofebrannen

Tilbake til normalen

Mens skoler, barnehager og offentlige institusjoner vendte tilbake til dagliglivet tirsdag, var det bare en håndfull mennesker som fortsatt ikke hadde flyttet tilbake til husene sine.

Men for dem som bodde i de mange boligene som brant ned eller fikk store skader, blir det trolig flere måneder før de har noe eget å flytte hjem til.

– Jeg har litt blandede følelser ved å flytte hjem siden jeg ikke vet om det er noen skjulte skader på huset. Dessuten kjenner jeg jo nesten alle som mistet husene sine og tenker mye på dem, forteller Rognes.

Forsikringsoppgjør

Han venter nå på at forsikringsselskapets folk skal komme for å undersøke om det er noen skader på huset, som tilsynelatende har overlevd flammeinfernoet uskadd, selv om store deler av nabolaget ble flammenes rov.

– Huset er heldigvis nytt og tett. Da strømmen gikk, stanset også ventilasjonsanlegget. Det hindret nok mye sot fra å bli trukket inn i huset, sier Rognes.

Les også: - Forsikringsbransjen slenger rundt seg med meningsløse tall

Det er vanskelig å anslå hvor store verdier brannen har ødelagt, men forsikringsselskapene If og Tryg anslo mandag at skadene kunne være på over 100 millioner kroner. Og fortsatt kan tallet på totalskadde bygninger øke.

– 23 eller 24 bygninger er nedbrent. I tillegg kommer 12-13 bygninger som har fått vann- eller røykskader og er ubrukelige, sier informasjonsansvarlig Odd Helge Brugrand i Lærdal til NTB.

Han frykter at flere hus kan få status som totalskadd etter hvert som forsikringsselskapene vurderer skadene.

Tirsdag fortsatte teknikerne fra politiet å undersøke branntomten der de tror brannen startet.

I tillegg var de taktiske etterforskerne på befaring for å danne seg et bilde av området der flammene herjet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus