Rotmo: – Asylsøkerne kryr som lopper og lus

– MÅ TILPASSE SEG: – Når folk kommer for å bli, må de tilpasse seg skikkene på stedet de kommer til, sier artist Hans Rotmo som på ny blir beskylt for rasisme på grunn av en sangtekst. Arkivfoto: NTB scanpix
– MÅ TILPASSE SEG: – Når folk kommer for å bli, må de tilpasse seg skikkene på stedet de kommer til, sier artist Hans Rotmo som på ny blir beskylt for rasisme på grunn av en sangtekst. Arkivfoto: NTB scanpix

Hans Rotmo provoserer igjen med innvandringskritiske tekster. – Rasistisk og intolerant, mener Antirasistisk senter om sangen «Svarte telt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teksten til Hans Rotmos «Svarte telt»

Kan du fortæl meg ka det er fer slags / Politikk nu te dags Dem sei at et stort innvandringskick / er bra distriktspolitikk.

Nei dæven han ta dem kan itj hold på son Det går itj an å få te integrasjon Med folk som går i svarte telt når sola skin Og nekte å drekk vin

Asylsøkeran kryr som lopp og lus og bur i forsamlingshus Der det va dans musikk og ville fan er det bønnestund fem gong fer dag'n

Odelsguten min han for te Afghanistan og sloss imot Taliban Han vart såra i ei hoft og såret er betent Han skull da vel aller ha vørti sendt

Dem snakke om å bygg moské her om ei tid Men fan itj på tomta mi Så sei dem skolen ska få eget bønnerom Koss går det an å bli så dom?

Men det som gjer dagens politikk så trist Og skitten og uten glæder er at du enten bli rasist eller landsforræder

Helsikes politikerkrapylet kakle som dumme gjess Vekk med flyktningeasylet Schengen og EØS

Kilde: Adressa.no

Da den trønderske artisten Hans Rotmo sist ga ut plate ble han beskylt for rasisme av blant andre venstreleder Trine Skei Grande.

– Rasistene trenger vel også sin visesanger, men det er forvirrende at han er marxist, uttalte Grande til Adresseavisen, med henvisning til Rotmos fortid som venstresidens folkesanger med Vømmøl Spellemannslag.

I 2012 gang var det det sangen «Vi fra andre» som var særlig gjenstand for debatt. På Rotmos nye plate er det teksten i «Svarte telt» som setter sinnene i kok i sosiale medier.

Her synger han blant annet:

«Nei dæven han ta dem kan itj hold på son Det går itj an å få te integrasjon Med folk som går i svarte telt når sola skin Og nekte å drekk vin

Asylsøkeran kryr som lopp og lus og bur i forsamlingshus Der det va dans musikk og ville fan er det bønnestund fem gong fer dag'n»

Antirasistisk senter mener teksten er rasistisk og intolerant:

– Når Rotmo sammenligner flyktninger som søker vår beskyttelse med lopper og lus så er det rasistisk, sier nestleder i organisasjonen, Ervin Kohn, til ABC Nyheter.

– Når han krever at innvandrere skal assimileres så er det svært intolerant og passer ikke med det norske samfunns idealer, fortsetter han.

Les også: Statoil anmeldt for rasisme

Når de kommer for å bli, må de tilpasse seg

Musikeren selv sier til Dagbladet at han har brukt bildet «lopp og lus» om asylsøkere fordi teksten er en omskrivning av Vømmøl Spellmannslags «Dæven han ta», som brukte betegnelsen «lopp og lus» om hvordan fabrikkene formerte seg på 70-tallet.

Han sier til Aftenposten at han ikke forventer reaksjoner på teksten, fordi det var ikke noen reaksjoner på originalteksten i 1974.

– Når folk kommer som gjester skal en ta godt imot dem, og gjerne la dem være litt rare. Men kommer de for å bli, må de tilpasse seg skikkene på stedet de kommer til, sier Hans Rotmo til Adresseavisen.

Til Dagbladet sier han at norsk kultur må tas vare på i et flerkulturelt samfunn:

– Det er ikke bare det rare og det utenlandske som skal bevares. Jeg tror det er veldig sunt med ei utblåsning som dette. Problemene er jo der. Enten må vi trekke fram problemene og belyse dem, eller så kan man skjule dem og snakke dem bort. Sistnevnte alternativ har man gjort for mye av allerede, sier Rotmo til Dagbladet.

Les også: Solberg varsler økt bruk av lukkede mottak

– Nedverdigende om mennesker på flukt

Også Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) reagerer på «Svarte telt». De mener Rotmo tegner et feilaktig bilde av asylpolitikken i Norge og at artisten ikke respekterer den grunnleggende retten til å søke asyl.

– Det å beskrive mennesker som søker om beskyttelse som lopper og lus er å nedverdige mennesker på flukt. Dette er en fordummende tekst som ikke bidrar til en fornuftig debatt om asylpolitikk i Norge, sier rådgiver Jan Ole Martinsen i NOAS til Adresseavisen.

Forrige gang Hans Rotmo skapte debatt gjorde hans låt «Vi fra andre» og albumet «Norge» det godt i streamingtjenesten Wimp.

Les mer: Rotmo tjener på rasismedebatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus