Meny

Erna Solberg:

– Folket i nord er den viktigste ressursen

Statsminister Erna Solberg vil satse på ungdom i nord. Under Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø ble hun møtt av Natur og Ungdom som hadde samlet 2.000 underskrifter mot oljeboring i Arktis. Nestleder Ingrid Skjoldvær fikk ingen løfter om at kravet vil bli oppfylt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folket som bor i nord, er den viktigste ressursen i en forlenget satsing på nordområdene, mener statsminister Erna Solberg (H). Hun vil satse på ungdommen.

– Å sørge for relevant utdanning til befolkningen i Nord-Norge er kanskje det viktigste grepet for å få mer ringvirkninger av nordområdesatsingen. Vi må sørge for å løfte forskningsaktiviteten inn i bedriftene og dyrke gründermiljøene. Det er dette som vil gi mest effekt av mulighetene som ligger i nord, sier statsministeren til NTB.

Kunnskap viktigst

Tirsdag var hun hovedtaler under nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø, som i år har mennesker i Arktis som hovedtema. Solberg sa seg glad for at det ikke bare er naturressurser som olje, gass og mineraler som diskuteres fra en av de viktigste arenaene for diskusjon om utviklingen i Arktis.

– Vi må ikke glemme at den aller viktigste ressursen er folket som bor i Arktis og den kunnskapen de sitter på, sa Solberg.

Hun slo fast at det i Norge er bred enighet om at nordområdene skal være det viktigste strategiske satsingsområdet. Men varsler samtidig at Solberg-regjeringen vil vektlegge kvalifisering og næringsutvikling der de rødgrønne i stor grad vektla det utenrikspolitiske.

Unge er nøkkelen

Målet skal være å gjøre Nord-Norge til en av de mest innovative og bærekraftige regionene. Nøkkelen til å få det til er ungdom med kunnskap.

– Det er en lysende framtid i nord, både innenfor olje og gass, men også i andre framtidsrettede næringer. Da må ungdommen være utdannet til de jobbene som kommer. Hvis ikke blir det enda mer innpendling og en todeling der de mest attraktive jobbene besettes av folk fra andre steder i landet, sier Solberg til NTB.

Framtidsrettet

At Aker Solution har etablert seg med et tungt ingeniørmiljø i Tromsø, i samme by som Kongsberg-gruppen driver høyteknologisk nedlasting av satellittdata, er ifølge Solberg to eksempler på framtidsrettede etableringer i nord.

– Hovedutfordringen er mangelen på kvalifisert arbeidskraft, spesielt å få nok ingeniører. Å løse disse utfordringene vil være en nøkkelprioritet for min regjering. Vi er både nødt til å øke tallet på studenter på disse fagfeltene, men også samarbeide med våre naboer i et velfungerende felles arbeidsmarked, sa hun fra talerstolen på UIT Norges Arktiske Universitet.

Kloke ord

Rektor Anne Husebekk hilser signalene om å satse på kvalifisering av ungdom velkommen.

– Dette er kloke ord fra statsministeren. Vi skal sørge for at flere kommer gjennom utdanningene fra barnehagene opp til videregående. Unge mennesker i Nord-Norge skal motiveres til å bli forskere. Ikke alle skal bli forskere, men vi skal plukke noen gode hoder som skal gjøre karriere internasjonalt, sier Husebekk til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus