Regjeringen innfører unntakstilstand i Thailand

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Thailand har innført unntakstilstand, i første omgang for 60 dager. Årsaken er de langvarige og omfattende protestene i Bangkok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om den politiske krisen i Thailand:
  • Striden står mellom tilhengere og motstandere av Thaksin Shinawatra, som var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006. Han ble i 2008 dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.
  • Thaksins søster Yingluck Shinawatra har vært statsminister i Thailand siden 2011. Den siste runden med demonstrasjoner begynte etter at hennes regjering i oktober foreslo et amnesti som ville gi broren anledning til å vende hjem uten å måtte sone dommen.
  • Demonstrantene krever regjeringens avgang og at et ikke-valgt «folkeråd» skal styre landet i opptil 18 måneder for å «legge forholdene til rette» for nyvalg.
  • Thaksin-motstanden, som har sin basis i middelklassen i byene og rojalistiske grupper, var tidligere organisert av Gulskjortene, som bidro til å felle Thaksins regjering og fikk avsatt to Thaksin-vennlige regjeringer i 2008. Deres ledelse støttet ikke den siste runden med demonstrasjoner, men mange av deres medlemmer deltar.
  • Gulskjortenes tradisjonelle motstandere, de Thaksin-lojale Rødskjortene, er fortsatt aktive, spesielt i de fattige områdene i nord og nordøst, der de har sin styrke.
  • De militære avviser at det er aktuelt med et nytt militærkupp. Det regnes derimot som sannsynlig at grunnlovsdomstolen som avsatte to regjeringer i 2008, igjen kan komme til å gripe inn.
  • Regjeringen i landet kunngjorde tirsdag at en unntakstilstand i Bangkok og naboprovinsene blir innført fra og med onsdag. Målet er å begrense og stoppe protestbevegelsens stadige blokkeringer av regjeringens departementer og andre kontorer.


(Kilde: Kilde: NTB, AFP)

Unntakstilstanden trer i kraft onsdag når en ny nødkommandosentral er satt opp og vil omfatte hovedstaden og naboprovinsene, melder Reuters.

Målet er å begrense og stoppe protestbevegelsens stadige blokkeringer av departementer og andre kontorer, inkludert forsøk på å stenge den thailandske statsministerens kontor.

Se video fra Bangkok øverst i artikkelen

Unntakstilstanden gir landets sikkerhetsmyndigheter fullmakt til å innføre portforbud, pågripe mistenkelige personer uten å måtte sikte dem, mediesensur, forby politiske møter med mer enn fem personer og erklære deler av hovedstaden forbudt område for dem som ikke har spesialtillatelser.

– Skal ikke bruke makt

Arbeidsminister Chalerm Yubamrung skal føre tilsyn med gjennomføringen av unntakstilstanden og garanterer at dette vil skje i tråd med internasjonale standarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å bruke makt. Vi har ikke planlagt å splitte opp demonstrantene, og vi har fortsatt ikke annonsert et portforbud, sa han.

Opposisjonen krever statsminister Yingluck Shinawatras avgang og vil i stedet innsette et ikke folkevalgt råd. Leder for demonstrantene, Suthep Thaugsuban, mener unntakstilstanden vil styrke deres kamp.

– Jeg er sikker på at flere folk i Bangkok nå vil komme og slutte seg til protesten vår, sa Suthep til en samling av demonstranter ved Lumpini Park, et av veikryssene som opprørerne har okkupert de siste ni dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: UD advarer - hold dere unna utsatte områder

Uvisst for norske turister

Foreløpig vites det ikke sikkert hvordan unntakstilstanden vil påvirke nordmenn og andre som skal reise til Thailand.

– Vi vil selvsagt forholde oss til UDs reiseråd. I tillegg er vi tett på situasjonen og får daglige rapporter fra vår ansvarlige i Bangkok, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelt har Apollo få reisende til Bangkok. Flesteparten av deres kunder reiser til Bangkok som en avslutning på reisen sin i Thailand før de drar hjem til Norge.

– Vi vil tilby dem andre steder å reise dersom det ikke er mulig å dra til Bangkok, sier Begby og tror ikke situasjonen vil utgjøre et stort problem for dem så lenge UD ikke endrer på reiserådene.

Star Tour har ingen turister i Bangkok, men har 44 norske turister på øyer rundt i området.

– Vi sender informasjon til alle våre kunder som har fløyet til Bangkok. Foreløpig vet vi ikke hvordan situasjonen kommer til å påvirke dagliglivet, så våre ansatte følger turistene tett opp. Men i utgangspunktet betyr ikke dette noe for kundene våre, sier kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena Petersson, til NTB.

Fortløpende sikkerhetsvurdering

Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, sier situasjonen foreløpig er veldig uoversiktlig. Hun forteller at ambassaden gjør fortløpende vurderinger med hensyn til reiseråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for tidlig å si om situasjonen blir verre når unntakstilstanden er innført. Dersom demonstrantene fortsetter som før og myndighetene griper inn, må vi se om vi må oppgradere rådene vi gir, sier hun til NTB.

Les også: - Dette er ikke rettet mot utlendinger

I utgangspunktet tror ikke Nordgaard flytrafikken vil bli påvirket av unntakstilstanden.

– Alle parter er veldig opptatt av at situasjonen ikke skal berøre flyplasser og turister. Det er blandede meninger om unntakstilstanden. Flere mener imidlertid at konflikten har holdt på for lenge og at det er bra at unntakstilstanden blir innført, sier hun.

Selv håper ambassadøren unntakstilstanden fører til at partene setter seg ved forhandlingsbordet og prøver å finne fram til en kompromissløsning.