Bill Gates knuser myter og frir nok en gang til Norge

I november deltok Bill Gates på et frokostmøte -  «Commercial Investments as a tool for Development» - i regi av tankesmia Civita som ledes av tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet. Hun leder også Norfunds styre som Gates gjerne vil ha med på laget. Foto: NTB scanpix
I november deltok Bill Gates på et frokostmøte - «Commercial Investments as a tool for Development» - i regi av tankesmia Civita som ledes av tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet. Hun leder også Norfunds styre som Gates gjerne vil ha med på laget. Foto: NTB scanpix

Bill Gates vil ha Norge med på å bygge opp private helsetjenester i u-land. I sitt årlige nyhetsbrev følger han dette opp, og sier bedre helse skaper økonomisk vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november deltok multimilliardæren Bill Gates på en møte arrangert av Civita som ledes av Kristin Clemet. Nå frir Gates til et samarbeid med statens investeringsfond Norfund, hvor Clemet er styreleder.

I et brev til Norfunds eier, Utenriksdepartementet (UD), lanserer Gates et nytt fond - «Global Health Delivery Fund» - som skal tilby privat sektor en mulighet for kommersielt å utnytte mulighetene til å skape «bedre helsevesen der behovet er størst».

«Jeg tenkte at dette vil være av interesse for dere, særlig hvis dere planlegger å utvide Norfunds satninger til nye sektorer», skriver Gates som skryter av Norge og sier vi allerede er i verdenstoppen i slike spørsmål.

Men i Norfund er en ikke kjent med planer om å engasjere seg i nye sektorer.

– Det har jeg ikke hørt noe om. Det er allerede et visst rom for å bruke midler til helse, men det er lite sannsynlig at det vil bli en ny sektorsatsning for oss, sier kommunikasjonsansvarlig Heidi Berg til ABC Nyheter.

For tiden er Norfunds styre og ledelse på reise i Asia, og Berg sier at det derfor ikke er mulig å få en kommentar fra Clemet om eventuelle samtaler med Gates.

Les også: SV godtar at staten sender milliarder til skatteparadiser

På sin twitterkonto presenter Melinda Gates årsbrevet fra henne og ektemannen, og «Mythbusters»' deltagelse. Faksimile: @melindagates (Twitter)På sin twitterkonto presenter Melinda Gates årsbrevet fra henne og ektemannen, og «Mythbusters»' deltagelse. Faksimile: @melindagates (Twitter)

Berg henviser derimot til to virksomheter innenfor helseområdet hvor Norfund er engasjert:

Genesis Health Services i Juba, Sør-Sudan, og Africa Health Fund som forvaltes av The Abraaj Group.

Knuser myter om bistand

Mandag kveld lanserte ekteparet Gates også sitt årlige nyhetsbrev.

Da hadde Bill og Melinda Gates innkalt Jamie Hyneman og Adam Savage fra tv-programmet «Mythbusters», for å teste tre myter om bistandsarbeidet.

Ikke overraskende konkluderte Hyneman og Savage med at ekteparet Gates hadde rett i at disse tre mytene om bistand var falske:

a) Fattige land vil alltid være fattige
b) Bistand er å kaste bort penger
c) Å redde liv fører til overbefolkning

I et intervju med Sveriges radio i anledning årsbrevet, sier Gates tirsdag at han selv tidligere trodde på myten om at det å redde liv bare bidro til økt overbefolkning.

– Heldigvis tok jeg feil, sier Gates i intervjuet, og viser til at mødre til barn som lever opp, de ender opp med å føde færre barn, og dermed redusere overbefolkningen.

I årsbrevets omtale av dette, henviser Melinda Gates til svensk forskning og et utsagn fra det som skal være en av hennes «favoritt-nerder; professor Hans Rosling ved Karolinska instituttet:

– Dagens antall barn i verden, det er antageligvis det høyeste som noen gang vil eksistere!

Ekteparet mener helseinvesteringer også er økonomisk fornuftige, og at utviklingen i verden de siste tiårene bekrefter dette.

Vil ha Norge med

I et brev som er stilet til statssekretær Hans Brattskar (H) fra før nyttår, gjenspeiles dette synet.

Her takker Gates for diskusjonene de hadde under hans siste norgesbesøk, som fant sted i midten av november, og at den norske partifloraen ser ut til å være enige i at helse er sentralt for utvikling, «inkludert utdannelse og økonomisk vekst».

Les også: Skattesvik-anklagede bruker statlige Norfund til sitt forsvar

Norfund er eid av Utenriksdepartementet, og det regnes som et viktig virkemiddel i den norske utviklingspolitikken.

Dagens prosjekter finnes hovedsakelig innenfor fornybar energi, landbruk og finansinstitusjoner, og investeringene blir stort sett gjort i det østlige og sørlige Afrika, samt utvalgte land i Sør- og Sørøst-Asia og Mellom-Amerika.

«Ved utgangen av første halvår 2012 hadde Norfund en avtalefestet portefølje på 8,3 milliarder kroner og rundt 50 ansatte», opplyser fondet på sine hjemmesider.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus