Meny

Omstridt lov forbyr demonstrasjoner i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svært omstridte loven som innskrenker møtefriheten i Ukraina, trådte i kraft tirsdag morgen, etter en urolig natt i Kiev med nye sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Ifølge den nye loven er det straffbart å blokkere offentlige bygninger og for demonstranter å maskere seg med for eksempel luer, finlandshetter eller ansiktsmasker.

I praksis betyr loven et forbud mot så å si alle former for demonstrasjoner i hele landet, og mange regimekritikere frykter at myndighetene vil bruke loven til å slå ned på demonstrantene med vold.

Katapult

Loven trådte i kraft etter en kveld og natt med omfattende sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev. Hundrevis av regimekritiske demonstranter kastet molotovcocktail og steiner mot politiet, som på sin side rev ned barrikader og en katapult som demonstrantene hadde bygget.

Men demonstrantene jaget også bort flere unge menn som angivelig bare var ute etter å lage bråk og som ikke deltok i protestaksjonene med en politisk agenda.

Opposisjonsleder og tidligere verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Klitsjko, hevder myndighetene betaler pøbler for å blande seg inn blant demonstrantene og skape uro og provosere fram voldsbruk.

Kan spre seg

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll, og viser til at opposisjonsledere har bedt demonstrantene om å roe seg.

Han ba samtidig europeiske regjeringer om å avstå fra å blande seg inn i Ukraina og sa han støtter dialog for å løse krisen.

Mandag advarte president Viktor Janukovitsj om at sammenstøtene og urolighetene i hovedstaden Kiev kunne spre seg til resten av landet.

De omfattende protestene mot myndighetene begynte i november da president Janukovitsj overraskende trakk seg fra forhandlingene om en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og heller vendte seg mot Russland.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus