USA tilbyr Russland militærhjelp under OL

Sikkerheten er trappet opp i Sotsji i forkant av vinter-OL, men Russland tar neppe imot amerikanske tilbud om militær støtte. Foto: Aleksandr Demiantsjuk (Reuters)
Sikkerheten er trappet opp i Sotsji i forkant av vinter-OL, men Russland tar neppe imot amerikanske tilbud om militær støtte. Foto: Aleksandr Demiantsjuk (Reuters)

USAs militære sier at de er klar til å trå til med fly og marinefartøyer, inkludert to skip som nå er i Svartehavet, til støtte for Russland om OL i Sotsji trues av terrorister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbudet er framsatt av Pentagon som følge av meldinger om mulige terrorangrep mot vinter-OL som har skapt bekymring i USA.

– USA har tilbudt sin fulle støtte til russiske myndigheter mens de gjennomfører sine sikkerhetstiltak rundt vinter-OL, sa Pentagons talsmann, kontreadmiral John Kirby mandag.

I en erklæring sier han at både skip og fly vil være tilgjengelige, i samråd med russiske myndigheter.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel har allerede tidligere i en samtale med sin russiske kollega Sergej Sjoigu tilbudt amerikansk støtte.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har gjennomgått forskjellige planer for evakuering av amerikanske statsborgere fra Sotsji i tilfelle det oppstår en krise.

Men en viktig hindring er at Russland tradisjonelt er svært motvillig til å slippe utenlandske militære, særlig amerikanske, inn på russisk territorium.

Islamistiske opprørere i russiske republikker i Nord-Kaukasus har truet med å gjøre alt de kan for å ødelegge vinterlekene.

En ny video som er lagt ut på et nordkaukasisk nettsted, viser to menn som sitter foran et jihadistflagg og gjør det klart at det er planlagt aksjoner i Sotsji. De to sier de sto bak to angrep i Volgograd i desember som kostet 34 mennesker livet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus