Meny

French er innstilt på rettssak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en drøy ukes hvile er Joshua French innstilt på å få drapssaken mot seg unnagjort i Kongos militærdomstol i løpet av de neste dagene.

Dom i saken kan ventes i neste uke. Etter kongolesiske regler må dommen være klar senest én uke etter at rettssaken er ferdig. Dersom tidsskjemaet på tre dager holdes, må altså dommen være klar senest neste torsdag.

– Men den kan også komme tidligere, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Få det unna

Rettssaken mot den 31 år gamle nordmannen starter på nytt igjen tirsdag morgen etter at den ble utsatt forrige fredag. Graasvold sier klienten nå har kviknet til og vil stille i retten.

– Jeg tror ikke det er nødvendig med en ny utsettelse nå. Han er innstilt på å fullføre denne saken og få det unnagjort, sier Graasvold utenfor sitt hotell i Kinshasa mandag kveld.

Forsvaret av French har innstilt på at den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen vitner for retten. Han var den som sammen med en kongolesisk kollega foretok obduksjonen av Tjostolv Moland i august i fjor.

Både den norske og den kongolesiske etterforskningen av dødsfallet konkluderte med at det ikke forelå noe kriminelt, men til tross for det tok den militære påtalemyndigheten ut tiltale mot French 6. desember i fjor.

Dette vil forsvarerne ha dokumentert i retten.

Ingen motsetninger

Ifølge den norske advokaten er det ingen grunn til en omfattende rettssak med karaktervitner eller andre fanger som delte celle med de to nordmennene i Ndolo-fengselet.

– Vi tilbyr retten et helt sentralt bevis, og det er rapporten som rettsmedisineren har utarbeidet. Hans forklaring er egnet til å få retten til å forstå både den norske rapporten og den kongolesiske. Han vil kunne forklare hva som er sammenhengen mellom de to rapportene og ta ned den oppfatningen om at det er et sterkt motsetningsforhold mellom dem, for det er ikke tilfelle, sier Graasvold.

– Får retten et slikt korrigerende bilde, er det mitt håp at French blir frikjent, fortsetter advokaten.

Graasvold legger også vekt på vitnemålet fra French selv og sier han har avgitt helt konsistente forklaringer helt fra begynnelsen.

Han sier at French var sliten og spent da saken egentlig skulle ha startet, men at han nå er såpass uthvilt at saken kan gå sin gang. Han holder det åpnet om han eller den kongolesiske kollegaen Marie André Mwila Kayembe vil be retten om pauser eller kortere dager. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus