Jublet over svar fra Rosetta etter mer enn to års dvale

Romsonden Rosetta ga mandag fra seg livstegn for første gang på to og et halvt år. Sonden skal etter planen hekte seg på en komet i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag våknet sonden etter å ha vært i dvale i to og et halvt år. Grunnen til dvalen var at Rosetta var for langt fra solen til at den fikk kraft til solcellene den er utstyrt med.

Se video fra oppvåkningen i videoen øverst i artikkelen

Den ble skutt opp i 2004 og skal med sin romreise få svar på noen av solsystemets hittil ubesvarte spørsmål. Dersom alt går etter planen skal Rosetta sirkle rundt kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko i august. I november skal den sende ut landingsfartøyet Philae.

– Det er en gledelig nyhet at Rosetta nå er i gang, men jeg er ikke overrasket, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter.

Les også: Kometjeger vekkes til live etter to års dvale

Ifølge Wahl var Rosettas oppvåkning likevel spennende fordi ESA aldri har gjort en så lang søvnfase for en romsonde noen gang. Nå kan mange europeiske romforskere puste lettet ut.

– Men dette er bare begynnelsen for kometjegeren, utfordringene kommer til å stå i kø, både med manøvrering tett inntil en aktiv komet og landsettingen av Philae, avslutter Wahl.

Romåret 2014: Snart klar for tidenes første landing på en komet

Se video under av en animasjon om hvordan oppvåkningen foregikk:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus