– Mer fiber i kosten kan gi mindre astmaplager
Et kosthold med mye fiber fra fullkorn, frukt og grønnsaker kan gi en lettere hverdag for dem som lider av astma, ifølge ny forskning. – Fiber påvirker tarmfloraen og den er viktig for vår helse, sier lege Fedon Lindberg.
Astma er en kronisk betennelse i luftveiene, som fører til at luftveiene blir overfølsomme og trekker seg sammen. Resultatet blir trange luftrør, som gir symptomer som hoste og tungpust.
Selv om dette er plager i luftveiene har det de senere årene kommet flere studier som antyder at det er sammenheng mellom astma og kosthold.
Nylig publiserte sveitsiske forskere ved universitetet i Lausanne en ny studie i tidsskriftet Nature Medicine der de har sett på effekten av fiber i kosten hos mus med astma.
Forskningen viser at musene som fikk en diett bestående av mye fiber, fra fullkorn, frukt og grønnsaker, fikk betydelig mindre astmasymptomer enn musene som fikk lite fiber.
Forskerne gjorde undersøkelser som viste at bakteriefloraen i musenes fordøyelsessystem ble endret utifra hvor mye fiber musene fikk. Endringer i bakteriefloraen så igjen ut til å påvirke immunsystemet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVed rikelig inntak av fiber fra frukt og grønt ble det produsert mer av kortkjedede fettsyrer, en type fett som absorberes av blodet. Forskerne mener disse fettsyrene ga signaler til immunsystemet som resulterte i at lungene ble mer motstandsdyktige mot irritasjon.
Les også: - Sammenheng mellom kosthold og astmarisiko
– Tarmfloraen er viktig for vår helse
Lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg har i mange år forfektet kostholdets betydning for mennesker med astma. Han synes den nye studien er interessant.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det er ikke noe tvil om at tarmfloraens sammensetning spiller en sentral rolle når det gjelder vår helse, vi har som kjent ti ganger flere mikrober i kroppen enn menneskeceller. Tarmfloraens sammensetning påvirkes meget fort av kostens sammensetning og ellers av blant annet miljøtoksiner og antibiotika. Stoffer som bakteriene produserer kan bidra til økt eller redusert inflammasjon, sier Lindberg til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: - Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke
– Sannsynlig at det virker lignende hos mennesker
Benjamin Marsland, som er en av forskerne bak den sveitsiske studien, har stor tro på at mekanismene som de så hos musene, vil være lignende hos mennesker.
– Det er stor sannsynlighet for at dette virker i mennesker. Prinsippet med fiber som blir konvertert til kortkjedede fettsyrer er allerede kjent. Men vi vet ikke hvor mye fiber som vil være nødvendig, og konsentrasjonen av fettsyrene som behøves kan være annerledes hos mennesker, sier Marsland til BBC.
Les også: – Dårlig kosthold øker astmarisikoen
– Mye hurtigmat, mer astmaplager
Astma er et økende problem i den vestlige verden. På 1950-tallet fikk 2-3 prosent astma, mens dette i dag gjelder rundt 10 prosent.
De sveitsiske forskerne mener noe av forklaringen på at forekomsten øker kan være at mange har et kosthold bestående av for lite fiber.
Artikkelen fortsetter under annonsenI fjor kom en studie som knyttet hurtigmat til astmaplager hos barn. Tre eller flere ukentlige porsjoner med fast food ble knyttet til 39 prosent økt risiko for alvorlig astmaplager blant tenåringene og 27 prosent økt risiko blant de yngre barna. Barna hadde også økt risiko for eksem og nesetetthet.
Artikkelen fortsetter under annonsenSamtidig ble tre ukentlige porsjoner med frukt knyttet til mindre slike plager.
Les mer: Hurtigmat knyttes til astma hos barn
– Kostholdsendring gjør astmapasientene bedre
Lindberg, som til daglig driver med kostholdsveiledning til personer med livsstilsrelaterte sykdommer, forteller at flere astmapasienter har hatt god nytte av å legge om sitt kosthold.
Han trekker særlig frem viktigheten av å ha et riktig forhold mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer som man får gjennom kosten, og viser blant annet til forskning fra 2004 som støtter dette. I dag får nordmenn flest for mye omega-6 og for lite omega-3.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vår erfaring med astmapasienter som endrer sitt kosthold og redusere kraftig sukker og stivelse, øker inntaket av grønnsaker, fisk, nøtter, olivenolje og kutter ut margariner og raffinerte omega-6-rike oljer, er at de blir vesentlig bedre. Noen blir sågar medikamentfrie og symptomfrie, sier Fedon Lindberg til ABC Nyheter.