– Forsikringsbransjen slenger rundt seg med meningsløse tall

Bare ruinene er igjen etter storbrannen i Lærdal natt til søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Bare ruinene er igjen etter storbrannen i Lærdal natt til søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Forsikringsselskapet Gjensidige reagerer kraftig på at andre selskaper allerede har kommet med anslag over kostnadene etter brannen i Lærdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er for tidlig å komme med anslag nå. Det har gått halvannet døgn etter en stor katastrofe, og så slenges det ut meningsløse tall, sier informasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, til NTB mandag kveld.

I Dagsavisen mandag anslo Forsikringsselskapet If at skadene etter den voldsomme brannen kan beløpe seg til over 100 millioner kroner. Mandag ettermiddag anslo forsikringsselskapet Tryg at skadene kan beløpe seg til opptil 150 millioner:

– Ut fra det vi har sett her i Lærdal, ut fra de vi har snakket med og ut fra skader vi har fått innrapportert mens vi har vært her, mener vi at vi må oppjustere anslaget, kanskje opp mot så mye som 150 millioner kroner, sa kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til TV 2.

Les også: Får komme hjem etter katastrofebrannen

– Synsing

– Det som betyr noe nå, er at man bistår dem som står midt oppi det her, og ikke begynner å slenge rundt seg med tall som kanskje er nær, kanskje er milevis unna. Men det er litt sånn finger'n i været. Det er så mye synsing, sier Rysstad.

– Å komme med et kostnadsanslag på et så tidlig stadium, ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel bransje, det blir helt feil, fortsetter han.

Ifølge Rysstad har Gjensidige fått mange henvendelser fra mediene, men har valgt å si at det er for tidlig å komme med anslag.

– Vi er i dialog med kunder, og vi er i en kartleggingsfase. Det er Finans Norge som på vegne av bransjen må oppsummere kostnadene etter brannen, sier Rysstad.

Les også: Storbrannen kan koste 150 millioner kroner

– Kvalifisert synsing

– For det første har vi fullt fokus på å bistå og hjelpe dem som har blitt rammet av brannen i Lærdal. Det er uansett vår førsteprioritet. Men det utelukker ikke at vi kan ha en oppfatning av skadeomfanget. Det kan være presist og det kan være upresist, men vi har gjort noen estimater og forsøkt å regne oss fram til hvor mye dette kan komme på, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til NTB.

– Ettertiden vil vise om tallet er riktig eller feil. Dette er kvalifisert synsing, fortsetter Irgens.

Informasjonsdirektør i If Jon Berge sier førsteprioriteten til selskapet nå er å bistå kundene i Lærdal, men legger til at det alltid vil være etterspørsel i mediene etter kostnadsanslag ved tragedier som den i Lærdal.

– Det har vi en viss forståelse for. Dette er noe vi uansett aldri bruker mye tid på, men vi svarer selvsagt så godt vi kan når vi får spørsmål, sier Berge til NTB.

Les også: Her er Erna midt i brannruinene

– Mange regnestykker

Finans Norge har foreløpig ikke kommet med anslag over kostnadene etter brannen i Lærdal.

– Vi gjør ikke noen selvstendige undersøkelser, men baserer oss på hva forsikringsselskapene melder inn etter hvert. Det er vanskelig å estimere noe så tidlig, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til NTB.

– Man kan alltid spekulere på hva omfanget blir, men det er for tidlig å gi noe anslag som har grunnlag i faktiske beregninger. Man må inn med takstmenn, man må se på skadene på de ulike eiendommene og man må se på innbo. Dette er komplisert. Det er mange regnestykker og mange vurderinger som skal tas, sier Fåne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus