Vesten letter på sanksjonene mot Iran

Den historiske avtalen om det iranske atomprogrammet trådte i kraft mandag. Iran stanser deler av urananrikingen, mens Vesten letter på sanksjonene mot landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA ble all produksjon av 20 prosent anriket uran stanset mandag ettermiddag.

– Å frivillig stanse produksjonen av 20 prosent anriket uran er det største skrittet vi tar mandag, sa Irans sjefforhandler i atomforhandlingene, Ali Akbar Salehi.

Iran har blant annet forpliktet seg til å nøytralisere sine lagre av uran som er anriket til nær 20 prosent.

Se video fra inspeksjonen av atomanlegget i Natanz øverst i artikkelen

Uran benyttet i kjernevåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men i teorien kan man også lage en ineffektiv atombombe med uran som er anriket ned mot 20 prosent.

Den historiske avtalen innebærer at myndighetene i Teheran setter deler av det omstridte iranske atomprogrammet på pause. Til gjengjeld vil Vesten lette på noen av de økonomiske sanksjonene mot landet. Blant annet vil 4,2 milliarder dollar i frosne iranske midler bli frigitt.

USA skeptisk

Det lettes også på restriksjonene ved salg av petrokjemikalier og edle metaller samt forsikring av oljeleveranser.

– Dette er et viktig første steg, men mer må gjøres for å dempe verdenssamfunnets bekymringer knyttet til Irans atomprogram, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Både USA og EU følger nøye med på om iranerne følger opp sin del av avtalen. Men i USA er det fremdeles en viss skepsis.

– Vi er forsiktige optimister, sier statssekretær Frank Rose i det amerikanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået TT.

– Men så lenge Iran fortsetter å utvikle raketter som kan nå USAs venner eller allierte i regionen, våre styrker eller potensielt USA, kommer vil til å jobbe for å forsvare oss mot denne trusselen.

Mandag ettermiddag sa likevel Jen Psaki, en talskvinne fra det amerikanske utenriksdepartementet, at avtalen representerer en enestående mulighet til å dempe uroen knyttet til atomprogrammet.

– Iran har tatt konkrete og verifiserbare skritt for å trappe ned på atomprogrammet, sier hun.

Langvarige forhandlinger

Iran har siden 2006 forhandlet om sitt atomprogram med den såkalte 5+1-gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia – pluss Tyskland.

5+1-gruppen har krevd at Iran stanser sin anriking av uran, mens iranerne har holdt fast på sin rett til fortsette anrikingen. De avviser at de har planer om å utvikle atomvåpen og sier atomprogrammet kun skal brukes til energiproduksjon og forskning.

24. november i fjor ble partene enige om en avtale som innebærer at Iran legger midlertidige begrensninger på atomprogrammet mot at det blir lettet på sanksjonene mot landet. Avtalen gjelder i seks måneder. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus