Høie krever register over abortnektende leger

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger tirsdag fram et nytt forslag til lovendring som skal gi fastleger rett til å nekte å henvise pasienter til abort. Foto: NTB scanpix.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger tirsdag fram et nytt forslag til lovendring som skal gi fastleger rett til å nekte å henvise pasienter til abort. Foto: NTB scanpix.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger tirsdag fram et nytt forslag til lovendring som skal gi fastleger rett til å nekte å henvise pasienter til abort. Han slår fast at abortnektende leger skal registreres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høie opplyser at hensikten er å fjerne enhver usikkerhet rundt reglene for reservasjon.

– Dagens situasjon er uholdbar for pasientene, fordi den er så uoversiktlig, sier Høie til Aftenposten.

Det finnes per i dag ingen oversikt over hvor mange eller hvilke leger her i landet som ikke henviser pasienter til abort. Forslaget til lovendring legger til grunn at reservasjonslegene må registrere seg.

Folk flest skal via fastlegetelefonen og minfastlege.no få vite hvilke leger som reserverer seg mot å henvise pasienter til abort. Høie regner med å kunne levere et endelig forslag til lovendring til Stortinget i løpet av høsten.

Les også: Høie: - Fastleger kan ikke nekte pasienter prevensjon

Ifølge VG gir Høie fastleger mulighet til å registrere seg mot henvisning og behandling ved «alvorlige samvittighetskonflikter», som i første omgang gjelder abort. Høie åpner for at reservasjonsretten i framtiden vil kunne omfatte aktiv dødshjelp hvis dette skulle bli tillatt.

Samtidig slår han fast at ingen fastleger skal kunne nekte å skrive ut eller sette inn prevensjonsmidler. Det samme gjelder legehjelp ved assistert befruktning.

Kommunene registrerer

I høringsnotatet kommer det fram at det er kommunene, som er fastlegenes arbeidsgivere, som skal registrere hvilke leger som nekter å henvise pasienter til abort. Samtidig slås det fast at kommunene står fritt til å si nei til at leger kan reservere seg.

Kommunene kan trekke tilbake muligheten til reservasjon hvis det i nærheten ikke finnes andre fastleger med ledige plasser på sine lister.

Videre foreslår Høie at fastleger som reserverer seg, må sørge for at pasienter som ønsker henvisning til abort, senest innen neste virkedag får tilbud om konsultasjon hos en annen fastlege i nærheten.

Høies forslag møtte motbør allerede dagen før det ble sendt ut på høring. Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) tror det kan oppstå gråsoner.

– Det fremstår som byråkratisk og omstendig, og allerede oppstår gråsonene: Hva med retten til å få satt inn spiral? Den består, sier Høie, men praksis viser noe annet. Og rekken av tenkelige kandidater for reservasjoner er lang om man først åpner for det, sier Støre til Aftenposten.

– Vanskelig for kvinnene

Støre beklager regjeringens forslag til lovendring. Heller ikke Gina Barstad, som møter for Sosialistisk Venstreparti i Stortingets helsekomité mens partileder Audun Lysbakken er i pappapermisjon, mener forslaget er holdbart.

– Høie legger ansvaret for å unngå reservasjonslegene på kvinnene selv. Jeg mener ingen kvinne skal måtte oppleve moralsk fordømmelse av legen når de ber om noe de har rett til. Med dette lovforslaget kan legen nå gjøre dette med loven i hånd, sier Barstad til NTB.

Også fra faghold møter Høie reaksjoner. Kvinnene blir lidende, mener Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild Bye.

– I høringsforslaget heter det at pasienten skal kunne bli henvist til en annen fastlege innen neste virkedag. Vi mener at pasienten i en vanskelig situasjon skal slippe å bli sendt rundt, sier hun til Aftenposten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus