Ostetollen intet hinder:

Norge importerte mer ost og andre landbruksvarer i 2013

Både norsk landbruk og norsk næringsmiddelindustri er på vikende front på det norske markedet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Både norsk landbruk og norsk næringsmiddelindustri er på vikende front på det norske markedet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Importen av ost til Norge økte med 255 tonn til 11.643 tonn det første året med innskjerpet ostetoll. Importen av bearbeidede landbruksvarer steg fra 878.006 til 950.106 tonn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både norsk landbruk og norsk næringsmiddelindustri er på vikende front på det norske markedet.

Det viser ferske tall for Norges import av landbruksråvarer og bearbeidede varer i 2013, som ABC Nyheter har innhentet fra Statens landbruksforvaltning, SLF.

Importen av bearbeidede landbruksvarer steg med hele 8,2 prosent på ett år.

Det førte til mye politisk støy da den rødgrønne regjeringen fra 1. januar 2013 innførte en sterkere tollbeskyttelse for masseproduserte oster. Skjerpingen førte til høylytte protester fra den største osteeksportøren, EU, og de nåværende regjeringspartiene i Norge.

Ønsker mer import

Senest i helga var landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og EUs landbrukskommissær Dacian Ciolos skjønt enige om at Norges forsterkede tollvern på ost er en uting.

De tørre tall viser imidlertid at osteimporten økte fra 11.388 tonn i 2012, til 11.643 tonn i fjor. Eksportørlandene, hvorav EU dominerer, tjente 619 millioner på osteeksporten til Norge i 2013, mot 581,5 i 2012.

Tall for EU vil bli skilt ut senere.

Regjeringspartiene Høyre og Frp ønsker som kjent å reversere tollendringen for å lette EUs eksport til Norge ytterligere. Det meddelte europaminister Vidar Helgesen (H) til EU under sitt første besøk der.

Les: Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU

I ettertid viste det seg at regjeringen mangler det nødvendige flertallet i Stortinget for å gjennomføre det. De nye importtallene for det første året med ny ostetoll, viser at skadevirkningene for eksportørene kan være begrenset.

Les også: Venstre vil ikke endre ostetollen nå

Smell for matindustrien

Importen av bearbeidede landbruksvarer, alt fra pizza til halvstekte rundstykker, økte på ett år fra 878.006 tonn i 2012, til 950.106 tonn i fjor, formidable 8,2 prosent.

Alt i alt importerte Norge landbruksvarer - råvarer så vel som bearbeidede - for 47,3 milliarder kroner i 2013, mot 43,3 året før.

Norge importerte i alt 4.743.879 tonn landbruksvarer i 2013, opp med 2,9 prosent fra 4.610.645 tonn i 2012.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus