– Stoff i te, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes

BESKYTTER? I en ny studie som professor Aedin Cassidy (bildet) ledet, viste deg seg at deltagerne som fikk i seg mye av enkelte flavonoider, som finnes i blant annet bær og sjokolade, hadde mindre insulinresistens og betennelse i kroppen. Dette er viktige risikofaktorer for blant annet diabetes. Foto: University of East Anglia / Colourbox.com
BESKYTTER? I en ny studie som professor Aedin Cassidy (bildet) ledet, viste deg seg at deltagerne som fikk i seg mye av enkelte flavonoider, som finnes i blant annet bær og sjokolade, hadde mindre insulinresistens og betennelse i kroppen. Dette er viktige risikofaktorer for blant annet diabetes. Foto: University of East Anglia / Colourbox.com

Å få i seg mye flavonoider, som det er mye av i blant annet urter, sjokolade, te, vin og bær, kan beskytte mot diabetes type 2, ifølge britisk studie. – Spennende, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flavonoider er en gruppe kjemiske stoffer som finnes naturlig i frukt, grønnsaker, te, vin, nøtter, frø og røtter. Selv om de ikke regnes som vitaminer, antyder forskning at stoffene har en rekke viktige ernæringsmessige funksjoner i kroppen.

De fleste av dem virker som antioksidanter.

Nå har forskere ved University of East Anglia og King’s College London knyttet et høyt inntak av flavonoider gjennom kosten til lavere risiko for insulinresistens og bedre regulering av blodsukkeret.

Insulinresistens henger nøye sammen med andre helseproblemer som diabetes, overvekt, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Studien med nesten 2000 deltagere, viste også at de som fikk i seg mye av disse stoffene gjennom kosten, hadde mindre betennelse i kroppen. Kronisk betennelse knyttes til diabetes, fedme, hjertesykdom og kreft.

Det norske forskningsinstituttet Nofima har forsket på slike stoffer i mat i om lag ti år.

– Forskerne i denne studien har funnet en veldig spennende sammenheng, sier forsker Grethe Iren Borge ved Nofima til ABC Nyheter.

Les også: - Sjokoladespisere er tynnere enn andre

Kosthold og blodprøver

Flavonoider deles inn i flere undergrupper. I denne studien har de britiske forskerne sett på fordelene ved å spise enkelte av disse:

– Vi fokuserte på flavoner, som man finner i urter og grønnsaker som persille, timian og selleri, og antocyaniner som man finner i bær, blå druer, vin og andre røde eller blå frukter og grønnsaker, sier professor, Aedin Cassidy som ledet studien, i en pressemelding.

Forskerne studerte tett på 2000 friske kvinner som hadde svart på et detaljert spørreskjema om kosthold. Spørreskjemaet var designet for å estimere det totale inntaket av flavonoider samt beregne inntaket av seks forskjellige undergrupper av flavonoider.

Blodprøver fra deltagerne ble så analyserte for å vurdere blodsukkerregulering og betennelse i kroppen.

– Vi kom frem til at de som fikk i seg mye antocyaniner og flavoner hadde lavere insulinresistens. Høy insulinresistens knyttes til diabetes type 2, så det vi ser er at de som spiser mat som inneholder mye av disse stoffene, som bær, urter, røde druer og vin, har mindre risiko for å utvikle denne sykdommen, sier professoren.

– Samtidig så vi at de som fikk i seg aller mest av antocyaniner, hadde minst risiko for kronisk betennelse – som knyttes til mange av vår tids store helseutfordringer, som diabetes, fedme, hjertesykdom og kreft, fortsetter hun.

Les også: - Spiser mindre og lever lenger med rødvin

– Vet ikke hvor mye som skal til

Forskeren understreker at man per i dag ikke vet nøyaktig hvor mye av disse stoffene som er nødvendig å få i seg for potensielt å kunne redusere risikoen for diabetes type 2.

Hun forteller videre at dette er en av de første større studiene gjort på mennesker, der man ser på hvordan disse stoffene kan redusere risikoen for diabetes.

– Laboratoriestudier har vist at slike typer mat kan påvirke reguleringen av blodsukkeret, som igjen påvirker risikoen for diabetes type 2. Men frem til nå har man visst lite om hvordan jevnlig inntak av disse kan påvirke insulinresistens, regulering av blodsukker og betennelser i mennesker, sier Cassidy.

Det bekrefter Borge ved Nofima:

– Det aller meste om hvordan flavonoidene virker, har man fra forsøk i laboratoriet med modellsystemer med celler og enzymer. Der viser også vår forskning på Nofima at flavonoidene kan påvirke responser i celler som har med sykdomsutvikling å gjøre, sier forskeren.

Les også: - Sjokolade er bra for hjertet

– Resultatene støtter tidligere forskning

Borge mener den britiske studien er viktig, selv om den ikke beviser at det er disse stoffene som beskytter mot diabetes og betennelse.

– Men resultatene underbygger mye som tidligere er vist, så dette er en spennende studie, sier forskeren.

Borge mener en styrke med den britiske studien er at de har konsentrert seg om noen undergrupper av flavonoidene.

– Dette er en av de få studiene som har begynt å gå i dybden og se på enkeltstoffer i stedet for hele stoffgruppen. Grunnen til at de klarer det, er at man begynner å få et mer nyansert bilde av innholdet i maten. Det er der vi på Nofima også har fokus, med å kartlegge med avanserte analysemetoder hvilke stoffer som er i maten. Dermed kan man undersøke stoffenes virkning mer nyansert enn på et «paraplynivå». Det er viktig for å komme videre, sier hun.

Les også: – Sjokolade beskytter mot slag

Tok av på 90-tallet

Forskeren forteller at interessen for flavonoider og helse begynte for alvor på 1990-tallet.

– Man hadde vært interessert i stoffene lenge før det, fordi de er viktige kvalitetsmarkører i mat, blant annet når det gjelder farge og konsistens. Men på 90-tallet begynte man å se på sammenhenger med helse rundt antioksidanter. De fleste av flavonoidene virker som antioksidanter i mat, så lurte man på om de også virker som viktige tilskudd i kroppen. Disse stoffene hadde man ikke studert på samme måte som for eksempel C- og E-vitaminer, sier Borge.

Den første vitenskapelige konferansen om helse og polyfenoler, en gruppe gruppe av kjemiske substanser som inkluderer blant annet flavonoider og tanniner, ble holdt i 2003. Deretter har forskningen når det gjelder helseaspektet rundt antioksidanter satt fart. Nå pågår flere store internasjonale samarbeidsstudier på dette feltet, ifølge Borge.

Les også: - Rødvin kan motvirke aldring

Kan forebygge sykdom

Fordi dette er et relativt nytt forskningsfelt er man i en prosess hvor man samler mest mulig informasjon om mulige virkemåter av disse stoffene, forklarer hun.

– Oppsummert så har man ennå ingen helt klare konklusjoner på hvordan flavonoider kan påvirke helsa. Men forskningen har kommet langt de siste årene, og man har grunnlag for å si at polyfenoler kan være forebyggende for sykdom, sier forsker Grethe Iren Borge ved Nofima til ABC Nyheter.

Forskerne bak den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition, etterlyser nå videre forskning med kontrollerte forsøk, som inkluderer mennesker som er i ferd med å utvikle diabetes.

Les også: Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus