– Stoff i te, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes

BESKYTTER? I en ny studie som professor Aedin Cassidy (bildet) ledet, viste deg seg at deltagerne som fikk i seg mye av enkelte flavonoider, som finnes i blant annet bær og sjokolade, hadde mindre insulinresistens og betennelse i kroppen. Dette er viktige risikofaktorer for blant annet diabetes. Foto: University of East Anglia / Colourbox.com
BESKYTTER? I en ny studie som professor Aedin Cassidy (bildet) ledet, viste deg seg at deltagerne som fikk i seg mye av enkelte flavonoider, som finnes i blant annet bær og sjokolade, hadde mindre insulinresistens og betennelse i kroppen. Dette er viktige risikofaktorer for blant annet diabetes. Foto: University of East Anglia / Colourbox.com

Å få i seg mye flavonoider, som det er mye av i blant annet urter, sjokolade, te, vin og bær, kan beskytte mot diabetes type 2, ifølge britisk studie. – Spennende, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flavonoider er en gruppe kjemiske stoffer som finnes naturlig i frukt, grønnsaker, te, vin, nøtter, frø og røtter. Selv om de ikke regnes som vitaminer, antyder forskning at stoffene har en rekke viktige ernæringsmessige funksjoner i kroppen.

De fleste av dem virker som antioksidanter.

Nå har forskere ved University of East Anglia og King’s College London knyttet et høyt inntak av flavonoider gjennom kosten til lavere risiko for insulinresistens og bedre regulering av blodsukkeret.

Insulinresistens henger nøye sammen med andre helseproblemer som diabetes, overvekt, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Studien med nesten 2000 deltagere, viste også at de som fikk i seg mye av disse stoffene gjennom kosten, hadde mindre betennelse i kroppen. Kronisk betennelse knyttes til diabetes, fedme, hjertesykdom og kreft.

Det norske forskningsinstituttet Nofima har forsket på slike stoffer i mat i om lag ti år.

– Forskerne i denne studien har funnet en veldig spennende sammenheng, sier forsker Grethe Iren Borge ved Nofima til ABC Nyheter.

Les også: - Sjokoladespisere er tynnere enn andre

Kosthold og blodprøver

Flavonoider deles inn i flere undergrupper. I denne studien har de britiske forskerne sett på fordelene ved å spise enkelte av disse:

– Vi fokuserte på flavoner, som man finner i urter og grønnsaker som persille, timian og selleri, og antocyaniner som man finner i bær, blå druer, vin og andre røde eller blå frukter og grønnsaker, sier professor, Aedin Cassidy som ledet studien, i en pressemelding.

Forskerne studerte tett på 2000 friske kvinner som hadde svart på et detaljert spørreskjema om kosthold. Spørreskjemaet var designet for å estimere det totale inntaket av flavonoider samt beregne inntaket av seks forskjellige undergrupper av flavonoider.

Blodprøver fra deltagerne ble så analyserte for å vurdere blodsukkerregulering og betennelse i kroppen.

– Vi kom frem til at de som fikk i seg mye antocyaniner og flavoner hadde lavere insulinresistens. Høy insulinresistens knyttes til diabetes type 2, så det vi ser er at de som spiser mat som inneholder mye av disse stoffene, som bær, urter, røde druer og vin, har mindre risiko for å utvikle denne sykdommen, sier professoren.

– Samtidig så vi at de som fikk i seg aller mest av antocyaniner, hadde minst risiko for kronisk betennelse – som knyttes til mange av vår tids store helseutfordringer, som diabetes, fedme, hjertesykdom og kreft, fortsetter hun.

Les også: - Spiser mindre og lever lenger med rødvin

– Vet ikke hvor mye som skal til

Forskeren understreker at man per i dag ikke vet nøyaktig hvor mye av disse stoffene som er nødvendig å få i seg for potensielt å kunne redusere risikoen for diabetes type 2.

Hun forteller videre at dette er en av de første større studiene gjort på mennesker, der man ser på hvordan disse stoffene kan redusere risikoen for diabetes.

– Laboratoriestudier har vist at slike typer mat kan påvirke reguleringen av blodsukkeret, som igjen påvirker risikoen for diabetes type 2. Men frem til nå har man visst lite om hvordan jevnlig inntak av disse kan påvirke insulinresistens, regulering av blodsukker og betennelser i mennesker, sier Cassidy.

Det bekrefter Borge ved Nofima:

– Det aller meste om hvordan flavonoidene virker, har man fra forsøk i laboratoriet med modellsystemer med celler og enzymer. Der viser også vår forskning på Nofima at flavonoidene kan påvirke responser i celler som har med sykdomsutvikling å gjøre, sier forskeren.

Les også: - Sjokolade er bra for hjertet

– Resultatene støtter tidligere forskning

Borge mener den britiske studien er viktig, selv om den ikke beviser at det er disse stoffene som beskytter mot diabetes og betennelse.

– Men resultatene underbygger mye som tidligere er vist, så dette er en spennende studie, sier forskeren.

Borge mener en styrke med den britiske studien er at de har konsentrert seg om noen undergrupper av flavonoidene.

– Dette er en av de få studiene som har begynt å gå i dybden og se på enkeltstoffer i stedet for hele stoffgruppen. Grunnen til at de klarer det, er at man begynner å få et mer nyansert bilde av innholdet i maten. Det er der vi på Nofima også har fokus, med å kartlegge med avanserte analysemetoder hvilke stoffer som er i maten. Dermed kan man undersøke stoffenes virkning mer nyansert enn på et «paraplynivå». Det er viktig for å komme videre, sier hun.

Les også: – Sjokolade beskytter mot slag

Tok av på 90-tallet

Forskeren forteller at interessen for flavonoider og helse begynte for alvor på 1990-tallet.

– Man hadde vært interessert i stoffene lenge før det, fordi de er viktige kvalitetsmarkører i mat, blant annet når det gjelder farge og konsistens. Men på 90-tallet begynte man å se på sammenhenger med helse rundt antioksidanter. De fleste av flavonoidene virker som antioksidanter i mat, så lurte man på om de også virker som viktige tilskudd i kroppen. Disse stoffene hadde man ikke studert på samme måte som for eksempel C- og E-vitaminer, sier Borge.

Den første vitenskapelige konferansen om helse og polyfenoler, en gruppe gruppe av kjemiske substanser som inkluderer blant annet flavonoider og tanniner, ble holdt i 2003. Deretter har forskningen når det gjelder helseaspektet rundt antioksidanter satt fart. Nå pågår flere store internasjonale samarbeidsstudier på dette feltet, ifølge Borge.

Les også: - Rødvin kan motvirke aldring

Kan forebygge sykdom

Fordi dette er et relativt nytt forskningsfelt er man i en prosess hvor man samler mest mulig informasjon om mulige virkemåter av disse stoffene, forklarer hun.

– Oppsummert så har man ennå ingen helt klare konklusjoner på hvordan flavonoider kan påvirke helsa. Men forskningen har kommet langt de siste årene, og man har grunnlag for å si at polyfenoler kan være forebyggende for sykdom, sier forsker Grethe Iren Borge ved Nofima til ABC Nyheter.

Forskerne bak den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition, etterlyser nå videre forskning med kontrollerte forsøk, som inkluderer mennesker som er i ferd med å utvikle diabetes.

Les også: Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én
Siste nytt
18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus