– Stoff i te, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes

BESKYTTER? I en ny studie som professor Aedin Cassidy (bildet) ledet, viste deg seg at deltagerne som fikk i seg mye av enkelte flavonoider, som finnes i blant annet bær og sjokolade, hadde mindre insulinresistens og betennelse i kroppen. Dette er viktige risikofaktorer for blant annet diabetes. Foto: University of East Anglia / Colourbox.com
BESKYTTER? I en ny studie som professor Aedin Cassidy (bildet) ledet, viste deg seg at deltagerne som fikk i seg mye av enkelte flavonoider, som finnes i blant annet bær og sjokolade, hadde mindre insulinresistens og betennelse i kroppen. Dette er viktige risikofaktorer for blant annet diabetes. Foto: University of East Anglia / Colourbox.com

Å få i seg mye flavonoider, som det er mye av i blant annet urter, sjokolade, te, vin og bær, kan beskytte mot diabetes type 2, ifølge britisk studie. – Spennende, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flavonoider er en gruppe kjemiske stoffer som finnes naturlig i frukt, grønnsaker, te, vin, nøtter, frø og røtter. Selv om de ikke regnes som vitaminer, antyder forskning at stoffene har en rekke viktige ernæringsmessige funksjoner i kroppen.

De fleste av dem virker som antioksidanter.

Nå har forskere ved University of East Anglia og King’s College London knyttet et høyt inntak av flavonoider gjennom kosten til lavere risiko for insulinresistens og bedre regulering av blodsukkeret.

Insulinresistens henger nøye sammen med andre helseproblemer som diabetes, overvekt, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Studien med nesten 2000 deltagere, viste også at de som fikk i seg mye av disse stoffene gjennom kosten, hadde mindre betennelse i kroppen. Kronisk betennelse knyttes til diabetes, fedme, hjertesykdom og kreft.

Det norske forskningsinstituttet Nofima har forsket på slike stoffer i mat i om lag ti år.

– Forskerne i denne studien har funnet en veldig spennende sammenheng, sier forsker Grethe Iren Borge ved Nofima til ABC Nyheter.

Les også: - Sjokoladespisere er tynnere enn andre

Kosthold og blodprøver

Flavonoider deles inn i flere undergrupper. I denne studien har de britiske forskerne sett på fordelene ved å spise enkelte av disse:

– Vi fokuserte på flavoner, som man finner i urter og grønnsaker som persille, timian og selleri, og antocyaniner som man finner i bær, blå druer, vin og andre røde eller blå frukter og grønnsaker, sier professor, Aedin Cassidy som ledet studien, i en pressemelding.

Forskerne studerte tett på 2000 friske kvinner som hadde svart på et detaljert spørreskjema om kosthold. Spørreskjemaet var designet for å estimere det totale inntaket av flavonoider samt beregne inntaket av seks forskjellige undergrupper av flavonoider.

Blodprøver fra deltagerne ble så analyserte for å vurdere blodsukkerregulering og betennelse i kroppen.

– Vi kom frem til at de som fikk i seg mye antocyaniner og flavoner hadde lavere insulinresistens. Høy insulinresistens knyttes til diabetes type 2, så det vi ser er at de som spiser mat som inneholder mye av disse stoffene, som bær, urter, røde druer og vin, har mindre risiko for å utvikle denne sykdommen, sier professoren.

– Samtidig så vi at de som fikk i seg aller mest av antocyaniner, hadde minst risiko for kronisk betennelse – som knyttes til mange av vår tids store helseutfordringer, som diabetes, fedme, hjertesykdom og kreft, fortsetter hun.

Les også: - Spiser mindre og lever lenger med rødvin

– Vet ikke hvor mye som skal til

Forskeren understreker at man per i dag ikke vet nøyaktig hvor mye av disse stoffene som er nødvendig å få i seg for potensielt å kunne redusere risikoen for diabetes type 2.

Hun forteller videre at dette er en av de første større studiene gjort på mennesker, der man ser på hvordan disse stoffene kan redusere risikoen for diabetes.

– Laboratoriestudier har vist at slike typer mat kan påvirke reguleringen av blodsukkeret, som igjen påvirker risikoen for diabetes type 2. Men frem til nå har man visst lite om hvordan jevnlig inntak av disse kan påvirke insulinresistens, regulering av blodsukker og betennelser i mennesker, sier Cassidy.

Det bekrefter Borge ved Nofima:

– Det aller meste om hvordan flavonoidene virker, har man fra forsøk i laboratoriet med modellsystemer med celler og enzymer. Der viser også vår forskning på Nofima at flavonoidene kan påvirke responser i celler som har med sykdomsutvikling å gjøre, sier forskeren.

Les også: - Sjokolade er bra for hjertet

– Resultatene støtter tidligere forskning

Borge mener den britiske studien er viktig, selv om den ikke beviser at det er disse stoffene som beskytter mot diabetes og betennelse.

– Men resultatene underbygger mye som tidligere er vist, så dette er en spennende studie, sier forskeren.

Borge mener en styrke med den britiske studien er at de har konsentrert seg om noen undergrupper av flavonoidene.

– Dette er en av de få studiene som har begynt å gå i dybden og se på enkeltstoffer i stedet for hele stoffgruppen. Grunnen til at de klarer det, er at man begynner å få et mer nyansert bilde av innholdet i maten. Det er der vi på Nofima også har fokus, med å kartlegge med avanserte analysemetoder hvilke stoffer som er i maten. Dermed kan man undersøke stoffenes virkning mer nyansert enn på et «paraplynivå». Det er viktig for å komme videre, sier hun.

Les også: – Sjokolade beskytter mot slag

Tok av på 90-tallet

Forskeren forteller at interessen for flavonoider og helse begynte for alvor på 1990-tallet.

– Man hadde vært interessert i stoffene lenge før det, fordi de er viktige kvalitetsmarkører i mat, blant annet når det gjelder farge og konsistens. Men på 90-tallet begynte man å se på sammenhenger med helse rundt antioksidanter. De fleste av flavonoidene virker som antioksidanter i mat, så lurte man på om de også virker som viktige tilskudd i kroppen. Disse stoffene hadde man ikke studert på samme måte som for eksempel C- og E-vitaminer, sier Borge.

Den første vitenskapelige konferansen om helse og polyfenoler, en gruppe gruppe av kjemiske substanser som inkluderer blant annet flavonoider og tanniner, ble holdt i 2003. Deretter har forskningen når det gjelder helseaspektet rundt antioksidanter satt fart. Nå pågår flere store internasjonale samarbeidsstudier på dette feltet, ifølge Borge.

Les også: - Rødvin kan motvirke aldring

Kan forebygge sykdom

Fordi dette er et relativt nytt forskningsfelt er man i en prosess hvor man samler mest mulig informasjon om mulige virkemåter av disse stoffene, forklarer hun.

– Oppsummert så har man ennå ingen helt klare konklusjoner på hvordan flavonoider kan påvirke helsa. Men forskningen har kommet langt de siste årene, og man har grunnlag for å si at polyfenoler kan være forebyggende for sykdom, sier forsker Grethe Iren Borge ved Nofima til ABC Nyheter.

Forskerne bak den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition, etterlyser nå videre forskning med kontrollerte forsøk, som inkluderer mennesker som er i ferd med å utvikle diabetes.

Les også: Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya
Siste nytt
09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus