Kripos-etterforskere er forberedt på alt

TILTALT: Joshua French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: Erland Aas/NTB scanpix
TILTALT: Joshua French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: Erland Aas/NTB scanpix

Kripos har sendt flere medarbeidere til Kinshasa. De er alle forberedt på å vitne under rettssaken mot Joshua French som starter opp igjen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet ikke hva som vil skje og må være forberedt på alt som kan dukke opp, sier politioverbetjent Kjetil Tunold i Kripos til NTB på flyplassen i Brussel.

Kriminaltekniker Tom Lukas var den som undersøkte cellen til French og Tjostolv Moland for mulige spor etter at Moland døde i august i fjor.

Kripos' konklusjon var at det ikke hadde skjedd noe kriminelt, en oppfatning som også ble delt av de kongolesiske etterforskerne.

Les også: Joshua French får norsk legehjelp i fengselet

– Klare til å vitne

I den kommende rettssaken mot Joshua French er det foreløpig bare rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen som er varslet som vitne, men også de øvrige som deltok under etterforskningen i Ndolo-fengselet, er beredt til å dele sine erfaringer med retten.

– Vi må være klare til å vitne, sier etterforsker Håvard Aalmo, som denne gangen returnerer til Kongo etter at saken først ble utsatt 10. januar.

Forsvareren til Joshua French, Hans Marius Graasvold, sa til Dagbladet i helgen at han ikke kommer til å be om at rettssaken mot hans klient blir utsatt på nytt.

Dette henger blant annet sammen med at helsetilstanden til French er blitt bedre. Graasvold tar imidlertid forbehold om at situasjonen kan endre seg, men sier at de kommer til å be om at saken blir avgjort i løpet av uka.

– Vi vil gjennomføre den tirsdag, onsdag og fredag, sier han til avisen.

Les også: Joshua French kjørt til sykehus

Eide ble værende

Rettssaken mot French, som er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland på cella i fengselet 18. august i fjor, startet 10. januar, men ble utsatt til 21. januar av hensyn til Frenchs helsetilstand.

Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide valgte å ikke forlate Kinshasa da rettssaken ble utsatt for halvannen uke siden. Parallelt med behandlingen av straffesaken har Eide og det diplomatiske teamet arbeidet i kulissene med saken til den dødsdømte norsk-britiske mannen.

Også statsminister Erna Solberg (H) har engasjert seg i saken, blant annet da hun onsdag forrige uke diskuterte situasjonen til Joshua French under møtet med sin britiske kollega David Cameron i London.

Les også: – Tilstanden kraftig forverret

Drapsdom

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo. Begge nektet straffskyld, men ble i september 2009 dømt til døden.

De anket dommen til militær høyesterett og ble i 2011 igjen dømt til døden. Mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, var det bare Moland som ble dømt for selve drapet.

I fjor forsøkte norske myndigheter flere ganger å få de to fengslede nordmennene overført til Norge, men 18. august ble Moland funnet død på cellen i Ndolo-fengselet. Da konkluderte kongolesiske myndigheter med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet. Likevel ble Joshua French i desember tiltalt for å ha drept kameraten.

Les også: French kan få amnesti

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus