Assad advarer mot kaos i Midtøsten

Assad har latt seg intervjue av det franske nyhetsbyrået AFP. Foto: AFP Photo
Assad har latt seg intervjue av det franske nyhetsbyrået AFP. Foto: AFP Photo

Syrias president Bashar al-Assad sier det vil bli kaos i Midtøsten dersom han taper borgerkrigen mot opprørerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assad har latt seg intervjue av det franske nyhetsbyrået AFP. Han advarte om at kampen mot opprørerne vil ta lang tid.

– Dersom Syria taper kampen mot terroristene, vil det bety at kaos vil spre seg over hele Midtøsten, sa han.

Assad-regimet omtaler konsekvent alle som kjemper mot regimet for terrorister, enten det er de sekulære vestligstøttede opposisjonsgruppene i eksil eller islamistgrupper som Nusra-fronten og ISIL.

– Opposisjonen en vits

AFP intervjuet Assad i presidentpalasset i Damaskus, og det var en smilende og tilsynelatende avslappet president som snakket.

Assad gjentok at det er helt uaktuelt å samarbeide med opposisjonen i en overgangsregjering, slik Vesten har satt som hovedkrav for den kommende fredskonferansen i Sveits.

– Det er en vits å utnevne opposisjonen til en regjering, sa han og la til at konferansen bør ha «krig mot terror som mål i stedet».

Les også: Syrisk opposisjon vil delta på fredskonferanse

– Genève-konferansen bør heller forsøke å få til konkrete resultater i kampen mot terrorisme. Det bør være det viktigste resultatet som kommer ut fra konferansen, sa Assad.

Vil stille til valg

Han sier også at det er en stor sjanse for at han vil stille som kandidat til det planlagte presidentvalget i juni, til tross for at opposisjonen krever at han går av.

– Jeg ser ingen grunn til hvorfor jeg ikke skulle stille dersom folk ønsker det. I korte trekk kan vi vel si at det er betydelig sjanse for at jeg stiller, sier han.

Presidenten avviser også at regimet i Damaskus har stått bak noen form for massakre av egen befolkning, og han forteller også at det syriske regimet har hatt møter med vestlig etterretning.

Les også: Mens krigen herjer i Syria planter førstedamen trær

Snakket om familien

Assad tok seg også tid til å snakke om familien og hvordan den snart tre år lange borgerkrigen har påvirket dagliglivet hans. Han fortalte at han verken bor eller jobber i presidentpalasset, men at han har kontor et annet sted i Damaskus, slik han også hadde før borgerkrigen.

– Jeg går på jobb som vanlig og vi bor i det samme huset som før, og barna går fortsatt på skolen.

Men han medga at borgerkrigen har grepet dypt inn også i presidentfamilien og at han syntes det var vanskelig å snakke med barna sine om konflikten.

– Barn blir alltid mer berørt enn voksne i slike situasjoner, og de stiller spørsmål om hva som skjer. «Hvorfor finnes det så onde mennesker?» og «hvorfor er det så mange som lider?». Det er ikke lett å svare på slike spørsmål, forklarte Assad.

Ifølge FN har over 130.000 mennesker blitt drept i Syria siden mars 2011, og mange millioner er på flukt enten inne i Syria eller i nabolandene.

Assads kone Asma er vokst opp i London med velstående syriske foreldre, og det har vært mange rykter om at hun har flyktet fra Damaskus til Storbritannia.

I intervjuet kommenterte Assad ikke hvor kona er, men sa at han selv aldri har vurdert å forlate landet på grunn av borgerkrigen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus