Vietnam dømmer 30 narkotikasmuglere til døden

30 vietnamesere ble dømt til døden for å ha smuglet narkotika. Foto: EPA/NTB scanpix
30 vietnamesere ble dømt til døden for å ha smuglet narkotika. Foto: EPA/NTB scanpix

En domstol i Vietnam har dømt 30 narkotikasmuglere til døden i det som skal være landets største narkotikasak til nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de dømte, 30 menn og kvinner, er vietnamesere. Ytterligere 59 tiltalte ble mandag dømt til fengselsstraffer helt opp til livsvarig, opplyser rettens formann Ngo Duc til nyhetsbyrået AFP.

Dommen falt i den nordvietnamesiske provinsen Quang Ninh som grenser til Kina. Området beskrives av AFP som et lappeteppe av forskjellige etniske minoriteter.

Største rettssak

Ifølge dommeren er det den største rettssaken noen gang i landet når det gjelder mengden narkotika, 2 tonn heroin, antall dødsstraffer så vel som antall tiltalte. Rettssaken ble holdt i fengselet, og saken har pågått i 17 dager. En av de tiltalte er fortsatt på frifot.

Vietnam har svært strenge lover mot narkotika. Alle som pågripes med 600 gram heroin, 20 kilo opium eller mer, kan dømmes til døden.

Politiet slo til mot narkotikabandene i august 2013 og gjennomførte arrestasjoner og beslagla store mengder narkotika. 20 luksusbiler og betydelige mengder skytevåpen ble også konfiskert, ifølge statlige medier.

Over 700 dødsdømte

Vietnam hadde en to år lang pause i gjennomføring av henrettelser fordi man hadde vedtatt å gå over til bruk av giftsprøyter som metode, men fikk ikke tak i kjemikaliene. I august i fjor ble imidlertid henrettelsene gjenopptatt.

Ifølge AFP, som har gjennomført en telling, sitter over 700 fanger på dødsceller i vietnamesiske fengsler. Mange er dømt for narkotikaforbrytelser, blant dem et antall utlendinger. Men det er lenge siden utlendinger er blitt henrettet i landet.

Amnesty International registrerte 86 dødsdommer i 2012, men har ikke offentliggjort tall for 2013. Fem skal ha blitt henrettet siden august 2013.

Skyting?

Amnesty uttrykker skuffelse over dødsdommene som ble kunngjort mandag og oppfordrer Vietnam til å ta skritt for å oppheve dødsstraffen, i samsvar med det som er hovedtendensen i verden.

I Vietnam har derimot noen medlemmer av nasjonalforsamlingen tatt til orde for at myndighetene skal gå tilbake til henrettelse ved skyting fordi det er vanskelig å få tak i kjemikalier til giftsprøyter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus