Statsministeren besøkte bygda lagt i aske

Utbrente bolighus, men også samhold og innsatsvilje møtte statsminister Erna Solberg (H) i Lærdalsøyri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direkterapportering fra brannen i Lærdal

– Det er forferdelig å se ruinene. Jeg har vært her før og dette er en helt annen bygd enn den jeg har besøkt tidligere, sier statsministeren, som sier det hele går inn på henne.

– Det gjør inntrykk å møte folk som har mistet alt de eier, sier hun.

Før hun med selvsyn fikk se de forkullede restene av flere hjem, ble hun og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) orientert av kommunens kriseledelse.

Solberg mener katastrofehåndteringen har fungert godt.

– Vi har hatt ganske mange samtaler om kriser de siste årene, som har handlet om at ressursene ikke traff hverandre. I Lærdal kan vi fastslå det motsatte. Her fant ressursene hverandre, både de profesjonelle og de frivillige, sier hun.

– Trår til

Hun mener at det er ting å lære av det som er skjedd, men sier samtidig at katastrofen viser Norge fra sin beste side.

– Alle trår til når det trengs.

Les også: – Gruer meg til familiene får se sine nedbrente hjem

Under besøket hyllet statsministeren igjen de mange som bidro til at storbrannen ikke kostet menneskeliv.

Mandag ble 24 pasienter med røykskader skrevet ut fra Førde sentralsykehus. Fem personer er fremdeles innlagt. Sykehuset i Lærdal behandlet rundt 450 pasienter under og etter brannen.

Vanskelig etterforskning

Politiet begynte mandag den omfattende jobben med å finne ut hvordan katastrofebrannen startet. Det lokale politiet har bedt om både teknisk og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos, som har sendt fem etterforskere.

– Dersom det er mulig å finne årsaken, skal vi klare det, sa regionlensmann Åge Løseth mandag ettermiddag, men medga at det kan ta tid.

Han opplyste at de har en rimelig klar oppfatning av hvilket hus brannen startet i. Det var folk hjemme i huset da brannen startet, men han vil ikke si mer om hva de har fortalt.

– Det varmer

Solbergs besøk til den rammede bygda er noe ordfører Jan Geir Solheim setter pris på. Det samme gjør Heidi Austrheim, styrer i Lærdalsøyri barnehage.

– Det varmer veldig. Ikke bare at hun er her, men at hele landet bryr seg, sier hun til NTB.

Barnehagen og skolen var stengt mandag, men Austrheim og kollegene hennes møtte flere av barna på et forsamlingslokale. Hun kunne fortelle at barnas reaksjoner er ulike.

– Noen er redde og mange er nysgjerrige på hvilke hus som er brent ned, sier barnehagestyreren.

23 hus ble flammenes rov, og i tillegg har mange bygninger fått vannskader i slukningsarbeidet. Dermed er mellom 50 og 70 personer blitt hjemløse i løpet av helgen, og kommunen har satt ned en nemnd som skal bidra med innkvartering.

Politiet opplyste mandag ettermiddag at det er gode muligheter for at den delen av det avsperrede området som ligger lengst mot vest, kan bli åpnet og de evakuerte kan flytte hjem igjen, dersom husene deres fortsatt er beboelige.

Les også: Etterforskere fra Kripos inn i brannruinene

Klær og husrom

Regjeringen har lovet å bidra økonomisk til å bygge opp Lærdalsøyri igjen, uten å si konkret hvor mye penger det kan bli. Men bygda vet også å hjelpe seg selv.

– Det er mange som tilbyr husrom og lagerplass til dem som er rammet. Mange har kommet med klær som de evakuerte kan få, og det er både lokale og folk fra nabokommunene som kommer med hjelp, sa ordfører Solheim til NTB.

Det er mye å ta tak i etter storbrannen. Flere hundre manglet mandag formiddag fortsatt strøm, men det ble antatt at de ville få den tilbake i løpet av dagen. Strømbruddet har dessuten ført til at butikker har måttet kaste mye av kjøle- og frysevarene.

Telenor jobber på spreng for å få mobilnettet opp igjen. Hele Telenors sentral, som var knutepunkt for både mobil, fasttelefon og bredbånd i Lærdal, gikk med i brannen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus