Kripos-topp:

– Brann er det vanskeligste å etterforske

Et team fra Kripos ankom mandag Lærdal for å bistå det lokale politiet. Målet er å finne ut hvorfor og hvordan brannkatastrofen startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direkterapportering fra brannen i Lærdal

Mandag startet det omfattende arbeidet med å gjennomgå vitneopplysninger, tekniske spor og andre observasjoner som det første leddet i etterforskningen av brannen i Lærdalsøyri.

Det lokale politiet ba om teknisk og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos. I første omgang har Kripos sendt fire personer til Lærdalsøyri – to taktiske etterforskere, en brannetterforsker og en elektroingeniør.

Politioverbetjent Sølvi Harjo er del av Kripos-teamet. Hun forteller om en vanskelig oppgave som venter etterforskerne.

– Vi må nå prøve å skaffe oss oversikt. Vi har akkurat kommet og skal se oss rundt og finne ut hva vi har i vente, sier Harjo.

Vanskelig

Hun forteller at Kripos holder alle muligheter åpne for hvordan og hvorfor brannen startet, og at etterforskerne blant annet vil se på elektriske anlegg og utstyr. Aller først er det åstedsundersøkelse som står på programmet.

Taktisk og teknisk etterforskning må gå hånd i hånd, og det er usikkert hvor lang tid Kripos trenger, forklarer Harjo.

– Dette er absolutt ikke lett. Det blir en vanskelig oppgave. Det er vanskelig å si hvor lang tid vi skal bruke. Brannen har funnet sted over et stort område. Det er spesielt. At brann sprer seg, er ikke et uventet fenomen, men brann over et så stort område som her har ikke jeg vært med på i hvert fall, sier Harjo.

Se også: Oddgeir mistet alt i brannen

Omfattende og stedvis totale ødeleggelser kom for dagen i dagslyset mandag.

– Branner er noe av det vanskeligste politiet kan etterforske, sier seksjonssjef Håvard Arntzen i Kripos til NTB. Han uttaler seg på generelt grunnlag.

Krevende etterforskning

Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet. Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig.

Det første etterforskerne mandag begynte med, var å samle inn og systematisere så mye relevant informasjon som mulig, blant annet fra vitneopplysninger og observasjoner fra brannvesenet, men også om eventuelle strømfeil og vind- og værforhold da brannen brøt ut.

Les også: – Det varmer at hele landet bryr seg

Først når denne jobben er gjort, reiser politifolkene ut til skadestedet, ifølge Arntzen.

Der venter det et omfangsrikt og møysommelig teknisk etterforskningsarbeid, som innebærer først å rydde unna store irrelevante gjenstander og sakte arbeide seg nedover til de minste bestanddelene av et skadested.

– Vår oppgave er å finne ut hvor brannen startet og hva som forårsaket den, sier Arntzen.

Jo mer nedbrent skadestedet er, desto vanskeligere er det å kunne fastslå brannårsaken.

Bakgrunn: Her sluker flammene hus etter hus i Lærdal

23 bygninger nedbrent

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet. Politiet betegner det nærmest som et under at ingen menneskeliv gikk tapt.

Utfordringen med slike relativt store skadesteder, hvor en rekke hus har brent ned til grunnen, er at det kan være flere arnesteder hvis brannen er påsatt, ifølge Arntzen. Men i Lærdal ser brannen ut til å ha startet i ett spesifikt hus, for så å spre seg videre til de andre bygningene.

Les også: – Gruer meg til familiene får se sine nedbrente hjem

Parallelt med nitide, tekniske undersøkelser i brannruinene skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å få rede på hva som var brannårsaken.

Statsminister Erna Solberg var mandag på befaring etter storbrannen i Lærdal i helgen. Her er hun midt i brannruinene:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus