Regjeringen vil bidra til gjenoppbyggingen i Lærdal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri etter den største brannen siden 2. verdenskrig. DSB vil ha uavhengig gransking av Lærdal-brannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en god tradisjon i Norge om at når et lokalsamfunn rammes på denne måten, så stiller vi også opp med den hjelpen de trenger for gjenoppbyggingen. Mange hus er forsikret, men det er mye infrastruktur som også blir berørt av en så katastrofal brann. Det trenger også kommunen hjelp til, sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK søndag kveld.

Statsministeren sa at hun trodde hele Norge føler med innbyggerne på stedet i den tragedien de opplever nå.

– Brann er forferdelig. Du mister så mye, men heldigvis har vi ikke fått noen rapporter om at det er omkomne. Det er også mange å takke. Dette hadde ikke gått så bra hadde det ikke vært gjort en så utrolig innsats, sa hun.

Reiser til Lærdal

Solberg kjører bil til Lærdal søndag kveld og vil møte folk i Lærdalsøyri mandag morgen.

– Først og fremst er jeg der for å se og høre hvordan arbeidet har gått. Hva som er behovene og hvordan staten kan bidra i det videre arbeidet. Det skal gjenoppbygges, og tjenester skal på plass. Hvordan kan dette raskest mulig komme opp, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen føret til at det oppsto store kommunikasjonsproblemer. Statsministeren sa at vi må ha flere doble nett for å sikre god kommunikasjon i nødssituasjoner.

– Hadde vi hatt nødnett, hadde det kanskje vært litt bedre for etatene, men kommunikasjonen mellom dem har til dels fungert. Så må vi sørge for å ha robuste punkt og enheter som kan settes inn raskt, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker granskning

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil ha en uavhengig kommisjon til å granske brannen i Lærdalsøyri natt til søndag.

– Når en brann sprer seg så raskt er det alltid grunn til å undersøke om det hadde vært mulig å begrense den, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten.

Hun sier at kommisjonen bør være uavhengig av direktoratet, slik at den også kan granske DSB sin rolle i krisehåndteringen. Granskningen skal også ta for seg mulig forebygging og håndtering av brannen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Største brann siden 2. verdenskrig

Etter 2. verdenskrig har det bare vært en brann i Norge på størrelse med den i Lærdalsøyri i Sogn og Fjordane.

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet.

– Dette er nok en av de aller største brannene vi har hatt i moderne tid, sier sjefingeniør Terje Olav Austrheim i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) til NRK.

Den forrige brannen av samme størrelse var i Tromsø i 1969. Da brant 24 hus ned, deriblant gamle bryggehus og den tradisjonsrike Arbeiderforeningen.

Bergen ble rammet av en bybrann i 1955, der halvparten av bygningene på Bryggen brant ned. Selv om den ikke var like stor i omfang, ble den kalt en kulturhistorisk tragedie.

DSB har kartlagt alle byer og bygder som har strøk med verneverdig tett trehusbebyggelse. Det finnes 167 slike verneverdige strøk i Norge, og Lærdal kommune har to av dem.

– Brannen i Lærdal viser hvor farlig kombinasjonen brann og vind er. Så lenge brannen får spre seg med sterk vind, vil det kunne skje hvor som helst, sier Austrheim.

DSB vil evaluere brannen. Direktoratet har stilt krav om brannsikring til kommunene og vil undersøke om Lærdal kommune har fulgt kravene.