Brannfolk: Et inferno av flammer

Brannfolket har kjempet tappert mot flammene. Ødeleggelsene er enorme. Foto: NTB scanpix
Brannfolket har kjempet tappert mot flammene. Ødeleggelsene er enorme. Foto: NTB scanpix

Brannfolk som kjempet mot flammene i Lærdalsøyri natt til søndag, sier det var et inferno som lignet noe de bare har sett på film tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Lærdalsøyri

* Lærdalsøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Bygda har vel 1.100 innbyggere, 300 av dem bor i sentrum.

* Gamle Lærdalsøyri er et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 1700- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil.

* Bebyggelsen er noe av det mest spesielle som er igjen av eldre tettstedsarkitektur i Norge. Ved siden av Røros er Lærdalsøyri ett av de største samlede bygningsmiljøene fra eldre tid som er tatt vare på i Noreg.

* Lærdal var på 1700- og 1800-tallet et sentralt administrasjons- og handelssted. Stedet er på Riksantikvarens liste over byområder av kulturhistorisk interesse.

* Lærdalsøyri har vært en historisk markedsplass fra slutten av 1500-tallet, og nærheten til fjorden, samt veisystem over fjellene, gjorde stedet til et viktig knutepunkt mellom øst og vest. (Kilder: Store Norske Leksikon og Riksantikvaren )

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg tror ingen i Norge har opplevd dette, sier brannmann Asle Figenschau (51) til VG.

Sammen med kolleger satt han på Lærdal sykehus med oksygenmaske på søndag etter den langvarige innsatsen mot flammene.

– Vi slukket det vi kunne i stormen. Men plutselig så vi hus 200 meter unna i full fyr, sier Figenschau videre.

På sykehuset lukter det brent i gangene, og brannvesenets uniformer ligger slengt rundt i trappene, skriver VG.

Rundt 35 frivillige fra Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane og Hordaland har bidratt i slukningsarbeidet av branninfernoet i Lærdal.

Sivilforsvaret ble rekvirert klokken 23.30 lørdag kveld. Deres innsats har hovedsakelig handlet om vannforsyning, slokkingsarbeid, logistikk, forpleining, kommandosamband og kommunal kriseledelse, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Sivilforsvarets sentrallager på Starum i Oppland er forberedt på en mulig forsyning av aggregater, pumper og annet utstyr dersom det blir behov.

– Det er mange mennesker som har gjort en kjempeinnsats gjennom natta og dagen, sier avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus