Brannen i Lærdalsøyri er under kontroll

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Politiet i Sogn og Fjordane kunne søndag ettermiddag melde at katastrofebrannen i Lærdalsøyri er under kontroll, rundt 18 timer etter at den brøt ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 16.45 søndag opplyste politiet at flammene, som la 23 bygninger i tettstedet på Vestlandet i ruiner, var slukket og at det pågår sikring og etterslukking. Beredskapen er fortsatt høy, men politi og brannvesen har trappet ned ressursbruken. Det vurderes fortløpende om beboerne skal slippe inn i brannområdet.

– Brannen er nå under kontroll, og det jobbes med sikring og etterslukking. Det er ikke åpne flammer i noen av branntomtene, men det vil være fare for oppblussing på grunn av temperatur og vindforhold. Det vil være vakthold av politi, brannvesen og sivilforsvar videre utover kvelden og natta til denne faren er over, opplyser politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Lager kart

Politi og brannvesen vurderer om det avsperrede området kan åpnes for huseiere. Kommunen tilbyr overnatting til dem som har behov for det. Brannstedet vil være strømløst på ubestemt tid.

– Det er en løpende vurdering å slippe til dem som bor i hus som ikke er skadd. Det gjelder sikkerhet med tanke på gnister og oppblussing på de forskjellige branntomtene, sier pressevakt Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Etter å ha vurdert situasjonen i et møte i 16-tiden, har kriseledelsen kommet til at situasjonen er uavklart i det avsperrede området. Ledelsen vil derfor utarbeide et kart over hvilke områder som ikke skal være tilgjengelige.

Les også: Huseier så huset sitt i brann på TV

Ingen savnet

I alt 310 evakuerte har vært registrert ved de etablerte evakueringssentrene. Cirka 50 mennesker er fortsatt under observasjon eller til behandling ved sykehus i Lærdal, Førde og Voss.

– Vi har ikke den fullstendige oversikten over hvor mange personer som befant seg i Lærdal sentrum da brannen startet. Det er ikke meldt om savnede eller omkomne, opplyser Iden.

Eggen sier at det som har skjedd er en enorm tragedie når det gjelder materielle skader, men et mirakel når det gjelder beboerne.

– Det er en stor glede i denne tragedien at ingen har omkommet, og så vidt jeg vet er ingen alvorlig skadd. De fleste av de skadde har røykskader, sier han.

Les også: Statsministeren drar til Lærdal

Kripos-bistand

Politiet må vente med de branntekniske undersøkelsene fordi branntomtene fortsatt er for varme.

– Vi har bedt om både teknisk og taktisk bistand fra Kripos i Oslo. Vi kan begynne med det taktiske. Det tekniske på åstedene fordrer at de er noenlunde kalde. Kanskje vi kan begynne med det mandag, sier pressevakten.

Værutsiktene i Lærdal søndag kveld var østlig vind med sterk vind i kastene. Dette er den værtypen vi har hatt det siste halve døgnet.

– Vann og strøm har vært et problem. Når det gjelder telefon, er det fortsatt nede. Telenor sier det vil vare ut denne dagen. Det er et kjempeproblem på alle mulige måter. Telenor har sagt at de skal få på plass en midlertidig container for å få et midlertidig nett på plass, sier Eggen.

Både brannvesenet og politiet trappet søndag ettermiddag ned ressursbruken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus