Amalie måtte flykte fra flammene

HARDT RAMMET: Flere hundre mennesker er evakuert fra Lærdal som følge av storbrannen som brøt ut lørdag kveld. Situasjonen er uoversiktlig på grunn av kommunikasjonsproblemer. Foto: NTB scanpix
HARDT RAMMET: Flere hundre mennesker er evakuert fra Lærdal som følge av storbrannen som brøt ut lørdag kveld. Situasjonen er uoversiktlig på grunn av kommunikasjonsproblemer. Foto: NTB scanpix

Amalie Natvik (17) var alene hjemme da det begynte å brenne i Lærdal. Fortsatt vet hun ikke hvor foreldrene er. Kjartan Kvigne fikk reddet familien, men mistet huset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er redd for dem. Akkurat nå vet jeg vet at de er i Lærdal et sted, og at de har det bra. Vi har fått beskjed om at ingen skal være hardt skadet. Men jeg har ikke fått snakket med dem ennå, sier Amalie Natvik til ba.no.

17-åringen ble evakuert fra Lærdal til Aurland fjordhotell i nabokommunen i løpet av natten.

Hun bor i nærheten av huset der brannen startet, og natt til søndag fikk hun en SMS om at det brant.

– Deretter spredde det seg fra hus til hus. Plutselig nådde det boligen hvor oldemoren min bodde da hun var i live. Det brant ned til grunnen foran øynene mine. Jeg har mange gode minner fra det huset, sier hun.

Amalie begynte deretter å løpe rundt for å vekke folk. Først til bestevenninnen og hennes familie.

– Huset hennes brant helt ned, sier Amalie, som selv ble sendt til sykehus med røykskader.

Les mer: Nesten 100 behandlet for røykskader

Mistet huset, fikk reddet familien

Lydene Kjartan Kvigne våknet av, var ikke vinden, men flammene. I all hast fikk han brakt samboeren og døtrene på seks uker og fem år i sikkerhet.

– Jeg åpnet døra ute, etter å ha hørt noen lyder. Jeg trodde det var vinden som slo i noen dører, forteller Kvigne til NRK.no.

I stedet ble han møtt av et skremmende syn.

– Jeg så huset stå i flammer. Jeg lukket igjen døra og gikk for å vekke den eldste datteren min, som sover på loftet, forteller Kvigne.

Huset hans ble totalskadd i brannen, i likhet med mellom 15 og 30 andre bygninger i Lærdalsøyri.

– Vi klarer ikke å ta dette inn over oss. Ikke enda i alle fall, sier Kvigne, som mener at det viktigste er at familien fikk reddet seg ut.

– Glad ingen liv gikk tapt

Frode Johnsen Finstad ble også evakuert fra flammene i Lærdal. Han er sjeleglad for at ingen liv gikk tapt i brannen.

Finstad hjalp også til med evakuering av naboene sine og fulgte situasjonen gjennom mange timer. Flere hundre ble evakuert fra området fra lørdag kveld.

Først på morgenkvisten var Finstad innom sykehuset i Lærdal for legesjekk. Han beskriver situasjonen som dramatisk.

– Folk kom seg ut i gatene og tok med seg brannslukkingsapparat. I starten var det mye fortvilelse å se. Folk syntes det var skikkelig ille. Dette har vi fryktet ville skje. Etter hvert kom nødetatene og gjorde alt de kunne, sier han til NRK.

Les også: Helse Førde tom for medisiner og vann

– Dramatisk for dem som har mistet hjemmet sitt

Det finnes over 160 verneverdige hus i Lærdal, men det ser ut til at bare ett av disse har brent ned. Finstad er blant de heldige som ikke har mistet hjemmet sitt. Han er veldig glad for at ingen menneskeliv gikk tapt i brannen.

– Men det er dramatisk for dem som har mistet hjemmet sitt. Det er noe av det mest tragiske folk oppleve, det er ting du aldri vil få igjen, sier Finstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus