Ber Brende ta opp homolov med Lavrov

Med vinter-OL i Sotsji like om hjørnet lover Russlands president Vladimir Putin at ingen utøvere vil bli diskriminert under lekene. Men russiske aktivister fortviler over at den nye loven som forbyr homofil «propaganda» mot mindreårige, legitimerer overgrep mot homofile. Foto: Aleksandr Demjantsjuk / Reuters / NTB scanpix
Med vinter-OL i Sotsji like om hjørnet lover Russlands president Vladimir Putin at ingen utøvere vil bli diskriminert under lekene. Men russiske aktivister fortviler over at den nye loven som forbyr homofil «propaganda» mot mindreårige, legitimerer overgrep mot homofile. Foto: Aleksandr Demjantsjuk / Reuters / NTB scanpix

Russlands nye homolov rettferdiggjør mishandling, tortur og forfølgelse av homofile, raser russiske aktivister. De krever at Norge tar opp problemene i nabolandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anledningen byr seg allerede mandag. Da møter Børge Brende (H) for første gang som utenriksminister sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva.

Før møtet og tre uker før OL vekker den omstridte loven som forbyr homoseksuell propaganda rettet mot mindreårige, på nytt sterke reaksjoner.

– Loven blir brukt vilkårlig mot gatedemonstrasjoner, fordi dette vil ses på som å promotere homofili. Ifølge denne loven er vi ikke mennesker, men seksuelt abnorme personer og en trussel mot barn, sier Anastasia Smirnova.

Hun representerer flere russiske homo-organisasjoner og deltok denne uken på et møte i Oslo om situasjonen i Russland.

Les også: Kysset i protest mot homolov

Grusomme overgrep

– Russland er ekstremt opptatt av sitt internasjonale renommé. Derfor bør Norge og andre si «hvis dere ønsker å ha et godt renommé, må dere oppføre dere deretter», sier Amnestys Internationals direktør i Moskva, Sergej Nikitin, til NTB. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix– Russland er ekstremt opptatt av sitt internasjonale renommé. Derfor bør Norge og andre si «hvis dere ønsker å ha et godt renommé, må dere oppføre dere deretter», sier Amnestys Internationals direktør i Moskva, Sergej Nikitin, til NTB. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix

Smirnova er klar på at loven har legitimert og ført med seg en stor økning i organisert vold mot folk som antas å være homofile. Aktivister mottar grusomme historier om homofile som utsettes for tortur av folk som selv hevder å beskytte Russlands barn og samfunn.

– De inviterer homofile til et stevnemøte, men overfaller dem og banker dem opp. Alt tas opp på video og legges ut på internett, sier hun.

Ifølge Smirnova finnes det over 200 videoer av slike overgrep. Både offer og gjerningsperson blir identifisert i opptakene, men ingenting gjøres for å straffe overgriperne, sier aktivisten.

Bård Vegar Solhjell (SV) fra Stortingets utenrikskomité er klar på at bekymring for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland bør stå høyt på Brendes dagsorden.

– Den nye homoloven er et alvorlig overgrep mot homofile og et soleklart brudd på deres menneskerettigheter, sier han til NTB.

Det er Bård Nylund fra LLH, som kjemper for homofiles rettigheter i Norge, enig i:

– Brende bør være tydelig på at dette er noe Norge reagerer voldsomt på. Dette fundamentale brudd på universelle menneskerettigheter.

Les også: Brende og Bildt tar opp homolov med russerne

Møter selv Brende

Amnesty Internationals Moskva-direktør Sergej Nikitin mener det er på tide at land som har dialog med Russland, setter menneskerettigheter øverst på sin dagsorden. Nikitin skal etter planen selv møte Brende i Moskva mandag.

Nadezjda Tolokonnikova (t.h.) og Maria Aljokhina fra det russiske punkbandet Pussy Riot ble før jul løslatt etter et omfattende amnesti for fanger i landets fengsler. Men aktivister er fortsatt bekymret for utviklingen for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter som de mener går i feil retning. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpixNadezjda Tolokonnikova (t.h.) og Maria Aljokhina fra det russiske punkbandet Pussy Riot ble før jul løslatt etter et omfattende amnesti for fanger i landets fengsler. Men aktivister er fortsatt bekymret for utviklingen for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter som de mener går i feil retning. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpix

– Russland er ekstremt opptatt av sitt internasjonale renommé. Derfor bør Norge og andre si «hvis dere ønsker å ha et godt renommé, må dere oppføre dere deretter». De må si «hvis dere er som oss, gjør som oss», sier han.

President Vladimir Putin har innledet en sjarmoffensiv i forkant av vinter-OL i Sotsji om tre uker. Både punkrockerne i Pussy Riot og den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij ble rett før jul løslatt etter et omfattende amnesti.

Tross disse amnestiene er generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité sterkt bekymret for menneskerettssituasjonen.

– Det er de samme grunnleggende problemene vi ser. Norge må uttrykke dels at vi er bekymret, dels at vi følger med og dels at vi kommer til å følge med også etter OL, sier han.

Samtidig sier han Brende må uttrykke at Norge ønsker å bistå Russland i kampen for grunnleggende rettigheter og demokrati.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus