Beboere og frivillige forsøkte å slukke brannene selv

Brannen i Lærdal sentrum er ute av kontroll med stor spredningsfare. Video: TV2.no
Brannen i Lærdal sentrum er ute av kontroll med stor spredningsfare. Video: TV2.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 23 bygninger er så langt totalskadd i brannen. Desperate beboere i Lærdal skal ha forsøkt å slukke brannene selv, forteller politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Lærdalsrøyri

* Lærdalsøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Bygda har vel 1.100 innbyggere, 300 av dem bor i sentrum.

* Gamle Lærdalsøyri er et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 1700- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil.

* Bebyggelsen er noe av det mest spesielle som er igjen av eldre tettstedsarkitektur i Norge. Ved siden av Røros er Lærdalsøyri ett av de største samlede bygningsmiljøene fra eldre tid som er tatt vare på i Noreg.

* Lærdal var på 1700- og 1800-tallet et sentralt administrasjons- og handelssted. Stedet er på Riksantikvarens liste over byområder av kulturhistorisk interesse.

* Lærdalsøyri har vært en historisk markedsplass fra slutten av 1500-tallet, og nærheten til fjorden, samt veisystem over fjellene, gjorde stedet til et viktig knutepunkt mellom øst og vest. (Kilder: Store Norske Leksikon og Riksantikvaren )

Det er 110-sentralen i Sogn og Fjordane som har anmodet om å få et skogbrannhelikopter til slokkingsarbeidet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Søndag ettermiddag skal brannen fremdeles ikke være under kontroll. Det er fortsatt fare for spredning, opplyser brannvesenet ifølge TV 2.

Over 100 brannfolk har deltatt i slokkingsarbeidet. Mannskapene kommer i tillegg til Lærdal fra Årdalstangen, Øvre Årdal, Sogndal, flyplassen i Sogndal, Gol, Voss, Bergen og Florø.

Se flere videoer nederst i saken.

Les også: 52 personer innlagt på sykehus etter brannen

Forsøkte å slukke brannene selv

I løpet av natten skal folk ha brukt alle tilgjengelige midler og forsøkt å slukke brannene selv. Politiet forteller søndag morgen at innbyggerne i Lærdal har rettet seg etter påleggene politiet har gitt.

– Jeg har ikke vært i direkte kontakt med folk, men etter det vi kjenner til har de rettet seg etter det pålegg de har fått av politiet og hjelpemannskaper. Men det var en god del som forsøkte med egne slukkemidler og brukte det i forbindelse med brannen, forteller operasjonsleder Kjetil Avsnes ved Sogn og Fjordane politidistrik til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange frivillige har også bidratt i arbeidet. Blant dem er Karoline Stensby (16) og Ida Stormyren (15), som dro fra Kaupanger til Lærdal for å hjelpe til.

– Jeg hadde bøtter med vann i hendene, brannslukningsapparat på ryggen og ullteppe under armen, sier Stensby til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) forteller at han har bidratt i redningsarbeidet.

– Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk. Det er ganske dramatisk, sier Solheim til TV 2.

Les mer: Lærdal-ordfører: – Dette er en katastrofe

Ville rive hus

Ifølge brannvaktlederen ble det rekvirert flere gravemaskiner for å forsøke å rive hus og lage en branngate.

Ved 3.30-tiden begynte det å brenne i ett av de verneverdige husene i gamle Lærdal. Brannen sprer seg ned mot sentrum av Lærdal med vinden. NRKs reporter på stedet kaller situasjonen natt til søndag fortvilende og uvirkelig. Mobilnettet og strømnettet har brutt sammen i området, noe som skaper store problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyenvitnet Erik Aarethun forteller til Sogn Avis at det har vært flere eksplosjoner i området.

– I fjellsiden brenner det fortsatt intenst, nå har flammene rukket halvveis opp etter fjellsiden, sa han tidlig søndag morgen.

Mange har fått behandling på sykehus etter storbrannen i Lærdal, men ingen skal være alvorlig skadd. Det er ikke meldt om savnede eller omkomne.

Sykehuset i Lærdal ligger øst for brannområdet og ble ikke truet av flammene.

Politiet har etablert sentre for evakuerte på Lærdal sykehus, Håbakken kafé, og ungdomshusene på Ljøsne og Tønjum og Aurland Fjordhotell.

Katastrofe

– Det er også en Esso-stasjon som ligger faretruende nær i vindretning. Og så har vi en unik trehusbebyggelse med 170 hus i et vernet område, men dette er ikke prioriteten vår nå. Det er liv og helse, uttalte ordfører Jan Geir Solheim til avisa Firda søndag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en katastrofe, sier ordføreren.

At bygda har vært uten strøm siden natt til søndag skaper også problemer, særlig for alders- og sykehjemmet, ifølge ordføreren.

Han forteller videre at mange i bygda deltar i hjelpearbeidet og prioriteringen nå er å få på plass nok vann. Flere traktorer og gjødselspredere fra bøndene i bygda skal assistere brannmannskapene i slokkearbeidet.

Verdensarv

Riksantikvaren bevilget i 2010 én million kroner til sprinkleranlegg for den vernede trehusbebyggelsen på Lærdalsøyri, som nå står i bare for å brenne ned. Men arbeidet med anlegget er ikke ferdig. Ordføreren var på befaring med entreprenøren i forrige uke, i forbindelse med gravearbeider for å få systemene på plass.

– Arbeidet er ikke komplett. Enkelte hus er sprinklet innvendig, men jeg er usikker på om vannet er koblet til, sier ordføreren til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av Lærdal står på UNESCOs verdensarvliste, sammen med seks andre områder i Norge. Lærdal er med som en del av Vestnorsk fjordlandskap, blant annet med Bleia Naturreservat.

Over 100 brannfolk er satt inn i slokkingsarbeidet. Mannskapene som deltar i slokkingen kommer i tillegg til Lærdal fra Årdalstangen, Øvre Årdal, Sogndal, flyplassen i Sogndal, Gol, Voss og Bergen. Dessuten er mannskaper fra Florø fløyet inn med helikopter fra Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Se videoer fra brannen i Lærdal: