Preus og Paus toppet Spellemann 2013

Ole Paus ble Årets Spellemann i Stavanger Konserthus lørdag kveld. Her mottar han prisen av Terje Winterstø Røthing fra Kaizers Orchestra mens bandets frontmann Janove Ottesen ser på. Foto: Carina Johansen/NTB scanpix

Anne Grete Preus og Ole Paus toppet Spellemann-utdelingen i Stavanger Konserthus lørdag kveld. Preus fikk hedersprisen og Paus ble årets Spellemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programleder Anne Lindmo startet årets show med å minnes Tor Milde og Per Eirik Johansen som gikk bort tidligere i uka. Da hun tilegnet årets utdeling fra Stavanger Konserthus til den tidligere musikkjournalisten og Idol-dommeren Milde og platedirektøren Johansen, ble det møtt med lang og varm applaus fra publikum.

I løpet av lørdagskveld var det 10-12 musikalske opptredener og det ble delt ut 23 priser. De som opptrådte var Ask Embla, Nico & Vinz, HighasaKite, Kvelertak, Eyolf Dale, Stein Torleif Bjella, Tommy Tee, Arif, Kaveh, Lars Vaular, Gabrielle, CLMD og Morten Harket som fremførte den nye sangen «Brother».

Spellemannen Paus

Ole Paus mottok prisen for årets Spellemann. Tidligere på kvelden var han nominert i tekstforfatter-kategori, men den ble vunnet av Frida Ånnevik for hennes album «Ville Ord».

Veteranen har hatt stor suksess med sitt trippelalbum «Avslutningen» som ble gitt ut i fjor.

– Årets Spellemann kan både gripe publikum alene eller med store orkestre. I fjor ga han ut et trippelalbum og slo med det fast at de gamle ikke bare er eldst, men også best, sa frontmann Janove Ottesen i Kaizers Orchestra som mottok vandreprisen Årets Spellemann 2012.

Vinneren selv var til en avveksling rimelig målløs.

– Jeg er utrolig lykkelig. Jeg elsker dette landet. Jeg gjør det, bedyret Ole Paus.

Hederspris til Preus

Hedersprisen gikk til Anne Grete Preus som ikke nådde fram selv, men takket i et ferdiginnspilt opptak.

– Jeg har fått et liv i musikken med mye frihet og magiske øyeblikk. Først og fremst vil jeg takke publikum. Jeg har fortsatt appetitt på å lage nye ting, sa hun blant annet.

Preus har 20 utgivelser bak seg både i band og som soloartist.

– Hun er en fullblods musiker med sikker teft for melodier og metaforer og bilder i tekstene sine. Hun har et raffinert uttrykk og selv kongen har sitert henne i sin nyttårstale. Vi hedrer landets ubestridte rockedronning, sa programlederen.

«The Fox» årets hit

Årets hit gikk som ventet til Ylvis for «The Fox» og brødrene Bård og Vegard Ylvisåker kunne dermed motta sin første Spellemann.

«The Fox» har nå 330 millioner visninger på YouTube og sangen har toppet hitlistene i 29 land.

– Vi er stolte, og litt flaue. Dette var ment som tre minutter med humor på norsk TV. Det å ende opp her er et stort øyeblikk i våre liv, sa Vegard Ylvisåker som var snar til å ta prisen fra sin bror da han fikk ordet.

Bård Ylvisåker mente prisen var litt fortjent også.

– Vi har tross alt vært i bransjen i nesten seks måneder nå. Og noe må man jo forvente, sa han.

Nykommere og veteraner

Den første av kveldens priser gikk til årets nykommer Monica Heldal for hennes album «Boy from the North». Hun fikk samtidig Gramostipendet på 250.000 kroner.

Heldal var den eneste som kunne hente mer enn en pris lørdag. Hun vant også den andre kategorien hun var nominert i, årets popsolist.

Moddi hadde flest nominasjoner med fire, men vant en pris, årets vise-spellemann for «Kæm va du?».

Nykommeren Gina Aspenes slo til med sitt debutalbum «Intertia» og vant blueskategorien i konkurranse med Bjørn Berge og Knut Reiersrud.

Samme bragd gjorde Bendik Brænne med sitt album «How To Fake It In America» som konkurrerte med de siste utgivelsene til Bøygard og Jonas Fjeld & Chatham County Line.

Veteranpopgruppa Real Ones vant sin kategori, mens King Midas tok rockekategorien med sitt kritikerroste album «Rozzo». Metal-prisen gikk til Kvelertak for «Meir» der vokalisten Erlend Hjelvik for anledningen hadde pyntet seg med bunad.

Åpen Klasse ble vunnet av Susanna and Ensemble neoN for albumet «The Forester».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus