Lav deltakelse i egyptisk folkeavstemning

Begeistrede folkemengder hyller hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi etter at det er klart at den nye grunnloven er vedtatt i en folkeavstemning. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix
Begeistrede folkemengder hyller hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi etter at det er klart at den nye grunnloven er vedtatt i en folkeavstemning. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix

Folkeavstemningen i Egypt fikk en deltakelse på drøyt 38 prosent. Et overveldende flertall av dem som ga sin stemme sa ja til den nye grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De offisielle tallene som ble kjent lørdag viste at oppslutningen om valget var lavere enn det man på forhånd hadde håpet.

53 millioner

– 98,1 prosent av velgerne støttet grunnlovsforslaget, opplyste leder for valgkomiteen, Nabil Salib. 38,6 prosent av 53 millioner stemmeberettigede egyptere deltok.

Det var ventet at hærsjef Abdel Fattah al-Sisi skulle si om han vil kjempe om presidentposten i en tale etter at valgresultatet ble offentliggjort.

Samtidig er det varslet at overgangspresident Adly Mansour vil kunngjøre at det skal holdes presidentvalg i mars, ifølge en kilde i avisa Al Tahrir.

Det vil i så fall utgjøre et brudd med overgangsplanen som ble lagt fram etter at hæren styrtet Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi, i fjor sommer.

Drepte

Sikkerhetstiltakene rundt folkeavstemningen tidligere denne uken var omfattende. Flere mennesker ble drept, mens flere hundre ble pågrepet. Det muslimske brorskap, som Mursi tilhører, boikottet folkeavstemningen.

Tilhengere av både Sisi og Mursi har oppfordret til massedemonstrasjoner 25. januar.

Over tusen mennesker, de aller fleste tilhengere av Brorskapet, er drept, og mange tusen andre er fengslet siden kuppet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus