Yara-saken: Direktører peker på hverandre

Fire tidligere Yara-topper er tiltalt for korrupsjon. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Fire tidligere Yara-topper er tiltalt for korrupsjon. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

I avhør skal tidligere Yara-topp Ken Wallace har kommet med opplysninger som gjør at Økokrim har tiltalt også Tor Holba for korrupsjon i Libya. Holba avviser påstandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra flere kilder får Dagens Næringsliv opplyst at daværende juridisk direktør Wallace i avhør forklarte av Holba – den daværende prosjektlederen for de libyske forhandlingene – var kjent med en avtale som ble inngått med sønnen til Libyas oljeminister.

– Millioner av dollar

I tiltalen skriver Økokrim blant annet at Holba ga sin tilslutning til avtalen om å betale «fem millioner dollar eller mer» til ministersønnen. Det gjorde også daværende konsernsjef Thorleif Enger og daværende visekonsernsjef Daniel Clauw, ifølge Økokrim.

Holbas forsvarer, advokat John Christian Elden, hevder Økokrim har latt seg forlede, og den tidligere forhandlingslederen står fast på at det var han som varslet konsernledelsen om saken.

Bakgrunn: Yara vedtar korrupsjonsbot på 295 mill.

Nekter straffskyld

Forsvareren til Ken Wallace har siden tiltalen kom fredag vært utilgjengelig for kommentar, mens både Enger, Clauw og Holba nekter straffskyld.

Økokrim mener også at tre av de tiltalte betalte bestikkelser til en høytstående tjenestemann i India. Ifølge Økokrim er det betalt ut over 8 millioner dollar i bestikkelser. Det tilsvarer like i underkant av 50 millioner kroner, omregnet etter dagens kurs.

Onsdag ila Økokrim selskapet et forelegg på 295 millioner kroner, noe Yara har akseptert. Forelegget gjelder korrupsjon i Libya, India og Russland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus