Folkevalgte i Ukraina vedtok lover mot aktivister

Aktivister i Ukrainas hovedstad Kiev protesterer mot den nye loven som gjør det vanskeligere å demonstrere mot presidenten. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix
Aktivister i Ukrainas hovedstad Kiev protesterer mot den nye loven som gjør det vanskeligere å demonstrere mot presidenten. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix

Tilhengere av Ukrainas president Viktor Janukovitsj har vedtatt omfattende lovendringer for å stagge opposisjonens demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye lovene, som ble støttet av 235 av nasjonalforsamlingens 450 folkevalgte, medfører blant annet at det er forbudt å sette opp telt eller bruke høyttalere på offentlige steder. Overtredelse av dette kan straffes med store bøter eller 15 dager i fengsel. Lovene ble hastebehandlet, melder BBC.

Håndgemeng

Også personer og organisasjoner som leverer telt og høyttalere til dem som bryter bestemmelsene, kan straffes.

Det oppsto håndgemeng i nasjonalforsamlingen under lovbehandlingen. Opposisjonen sier prosessen var ulovlig og beskylder regjeringspartiet for kupp.

Selv om de omfattende demonstrasjonene har avtatt i styrke, så fortsetter protestene mot presidenten.

Demonstranter har tatt til hovedstadens gater i mengder de siste månedene. De raser mot myndighetenes nye linje, der bånd til EU brytes til fordel for forholdet til Russland.

Avtale med Russland

Like før jul undertegnet Janukovitsj en omfattende avtale økonomisk avtale med Russland som blant annet innebærer russiske oppkjøp av ukrainske statsobligasjoner for over 90 milliarder kroner samt store rabatter på kjøp av naturgass fra Russland.

Mens opposisjonen i Ukraina raser over at Janukovitsj i november trakk seg fra en omfattende samarbeidsavtale med EU, sier statsminister Mykola Azarov at avtalen med Russland hindrer Ukraina fra konkurs.

Ukraina har store økonomiske problemer, og pengehjelpen fra Moskva gjør blant annet at landet kan betale noen av gjelden til IMF.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus