Frp, Høyre og Venstre som reaksjon på Lærdals-striden:

Vil ha statsråder til å journalføre samtaler

Vil ha loggbok for samtaler mellom ministre om avgjørelser i enkeltsaker: Kenneth Svendsen. Foto: Fremskrittspartiet
Vil ha loggbok for samtaler mellom ministre om avgjørelser i enkeltsaker: Kenneth Svendsen. Foto: Fremskrittspartiet

Mindretallet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité forventer at statsråder journalfører samtaler seg i mellom. – Ingen instruks om det, sier statsministerens kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil vite om den mye omtalte telefonsamtalen fra daværende statsråd Liv Signe Navarsete (Sp) til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) angående veistriden i Lærdal, ble journalført.

Det er ett av syv spørsmål komitéen torsdag ettermiddag sendte til klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Spørsmålene er sendt etter strid internt i komitéen. Det var representantene for Frp, Høyre og Venstre som ville sende brevet. Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson var uenige i det.

- Journalføring av samtaler mellom statsråder blir i tilfelle etablering av en helt ny praksis. Vil Solbergregjeringen innføre dette? Her spør H, Frp og Venstre om statsrådene har fulgt et regelverk som ikke finnes, sier leder av kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap) til ABC Nyheter.

Les også: Abid Raja droppet jordvern for å angripe Navarsete

Nye tider for statsrådene

– Forventer du og dere at statsråder loggfører samtaler seg i mellom?

– Muntlige samtaler statsråder i mellom om enkeltsaker som skal avgjøres, som denne, må etter mitt syn journalføres, svarer Frps 2. nestleder i komiteen, Kenneth Svendsen, på ABC Nyheters spørsmål.

Det vil i så fall innebære nye tider for statsråder som ringes eller snakkes i enkeltsaker. For slik er det ikke i dag, ifølge kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved statsministerens kontor.

– Det finnes ikke noen instruks for at kontakt mellom to statsråder som sitter i samme regjering, skal notere eller føre noen logg over samtaler seg i mellom. Det er et internt regjeringsarbeid, svarer Samland på samme spørsmål.

– Heller ikke Klima- og miljø fører journal over samtaler med andre ministre.

Det opplyser kommunikasjonssjef Jon Berg i Klima- og miljødepartementet til ABC Nyheter.

– Spent på om Solberg loggfører

– Det ble en skarp diskusjon om disse spørsmålene. Frp, Høyre og Venstre vedtok å sende dem. Alle andre var imot, forteller SVs Karin Andersen.

– Fra vår side mener vi dette ikke er noen sak. Jeg er spent på om samtalene mellom Erna Solberg og hennes statsråder er loggført. Det er selvfølgelig snakk om politisk uenighet. Men det har ingenting i kontrollkomiteen å gjøre, sier Andersen og legger til:

– Der skal man vurdere om det har skjedd konstitusjonelle feil.

Les brevet fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité her

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Martin Kolberg

Personvernpolicy