Kunngjorde Listhaugs offentlige kunder

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug må offentliggjøre kundelistene fra First House. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug må offentliggjøre kundelistene fra First House. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Settestatsråd Børge Brende har avgjort at offentlige kunder på landbruksminister Sylvi Listhaugs kundeliste fra tiden i First House, må offentliggjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kundene på Listhaugs liste:
  • Ski kommune
  • Våler og Åsnes kommune
  • Akershus universitetssykehus HF
  • Drammen kommune
  • Kragerø kommune
  • NSB v/NSB Fellestjenester
  • Oppland fylkeskommune
  • Asker kommune

«Avgjørelsen innebærer at navnene på alle offentlige kunder som står på listen og som er omfattet av offentleglova, blir frigitt», skrev Landbruksdepartementet i en uttalelse torsdag.

«I tillegg blir det opplyst om navnene til andre kunder som er alminnelig kjent eller alminnelig tilgjengelig andre steder».

Beslutningen er helt i tråd med anbefalingen fra Sivilombudsmannen i desember. Han ba da om en ny vurdering av om listen over Listhaugs offentlige kunder i kommunikasjonsbyrået First House skulle frigis.

Derimot ga ombudsmannen departementet medhold i at det var riktig å unnta private kunderelasjoner fra offentlighet.

Bakgrunn: Solberg vil ha ny vurdering av Listhaugs kundelister

Flere kommuner

Listen over de offentlige kundene viser at Frp-statsråd Listhaug hadde kundeansvar for Ski kommune og Våler og Åsnes kommune da hun jobbet i First House.

Hun inngikk også i First Houses kundeteam for Akershus Universitetssykehus HF, Drammen kommune, Kragerø kommune, NSBs Fellestjenester og Oppland fylkeskommune. I tillegg hadde hun en «perifer rolle» for Asker kommune.

Sylvi Listhaug erklærte seg i januar inhabil til å vurdere kravet om innsyn på nytt. Utenriksminister Børge Brende (H) ble derfor oppnevnt som settestatsråd i saken.

Les også: Regjeringen: First House kan vise mer åpenhet

Ny vurdering

Brende sier han har foretatt en «selvstendig og fornyet» vurdering i saken, men bekrefter at han også har støttet seg på innspillene fra Sivilombudsmannen og Justisdepartementets lovavdeling.

Sivilombudsmannen har gjort det klart at det for offentlige kunder ikke kan gjelde de samme vurderingene knyttet til forretningsmessige forhold som for private kunder, forklarer settestatsråden.

– Det er en vurdering jeg har sluttet meg til, sier Brende til NTB.

Les også: Listhaug inhabil til å behandle krav om innsyn

Han understreker at de offentlige kundene må offentliggjøres i henhold til offentlighetsloven, mens de private kundene omfattes av forvaltningslovens taushetsplikt.

Administrerende direktør Per Høiby i First House sier til NTB at selskapet tar til etterretning at de offentlige kundene nå er gitt ut.

– Vi noterer at Sivilombudsmannen og Justisdepartementets lovavdeling har gitt medhold i at de private kundene av konkurransemessige hensyn kan unntas offentligheten. Og vi registrerer at settestatsråd Børge Brende holder fast ved Landbruksdepartementets opprinnelige beslutning, sier Høiby til NTB.

Vil ikke kommentere

Også Julie Brodtkorb (H), som er statssekretær ved Statsministerens kontor, er blitt bedt om å offentliggjøre sine offentlige kunder fra tiden i kommunikasjonsbransjen.

De to sakene har skapt mye støy siden Høyre/Frp-regjeringen tiltrådte i fjor høst, og Brende håper nå regjeringen kan legge Listhaug-saken bak seg.

Men han ønsker ikke å kommentere om rundene rundt de to toppolitikerne viser at dagens regelverk ikke er godt nok.

Listhaug ønsket torsdag ikke å kommentere saken overfor NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus