Mintes ofrene for terroren i In Aménas

På årsdagen for terrorangrepet mot oljeanlegget ved In Aménas i Algerie, arrangerte Statoil minnestund i Stavanger domkirke. Fem av selskapets norske ansatte ble drept i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både konsernsjef Helge Lund og styreleder Svein Rennemo holdt tale i den tre kvarter lange minneseremonien torsdag formiddag. Sigvart Dagsland og Kjell Inge Torgersen sto for musikalske innslag.

Se Helge Lunds tale nederst i saken.

40 drept

16. januar i fjor angrep militante islamister anlegget i ørkenen i Algerie og tok rundt 700 ansatte som gisler. Dagen etter innledet algeriske spesialstyrker en aksjon som ledet fram til at de gjenvant kontrollen over anlegget to dager senere.

40 ansatte fra ti land ble drept i angrepet, blant dem fem av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56). Også 29 gisseltakere ble drept, mens tre ble pågrepet. Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar.

– Kraftfullt og brutalt

Ett år etter angrepet er både selskapet og ledelsen fortsatt preget av terroren.

– Det var enormt krevende å håndtere for vår organisasjon og for meg som leder. For første gang var selskapet angrepet utenfra, av folk som ønsket å skade våre medarbeidere. Angrepet var så kraftfullt og brutalt. I ettertid er det egentlig umulig å forstå, uvirkelig, sier Lund til Stavanger Aftenblad. Han sier erfaringen endret ham, både som menneske og som leder.

– Selvfølgelig blir man påvirket av en slik hendelse. Industriell aktivitet er helt meningsløs hvis vi ikke klarer å ta vare på våre medarbeidere, sier Statoil-sjefen, men legger til at selv om sikkerheten er i høysetet, vil det alltid være risiko forbundet med industriell aktivitet.

Anlegget i In Aménas ble drevet av Statoil, britiske BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

Se video av Helge Lunds tale:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus