Joshua French får norsk legehjelp i fengselet

(Arkivfoto: NTB scanpix)
(Arkivfoto: NTB scanpix)

To norske medisinske eksperter vil torsdag besøke Joshua French i fengselet i Kongo og i etterkant gi råd om han bør stille i en rettssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

French i fengselet i Kongo og i etterkant gi råd om han bør stille i en rettssak.

Utenriksdepartementets team i Kongo er fra torsdag styrket med to nordmenn med medisinsk kompetanse, bekrefter ministerråd Jon Otto Brødholt ved Norges ambassade i Luanda. Han er del av teamet som er i Kongos hovedstad Kinshasa for å bistå Joshua French.

– Jeg kan bekrefte at French i dag har møtt det norske teamet, sammen med kongolesisk helsepersonell, sier Brødholt i en melding torsdag. Han presiserer samtidig at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for innsattes helse og behandling. UD fortsetter å yte konsulær bistand.

Les også: French-advokat reagerer på aktors utbrudd

Overtid

Helsepersonellet som nå skal møte French er reist til Kongo etter at Utenriksdepartementet har gitt medhold i en begjæring fra advokat Hans Marius Graasvold.

– Det gjør at han nå får den nødvendige vurdering av sin helsetilstand og at de eventuelt også kan i ham den nødvendige behandling, sier Graasvold til NTB.

Rettssaken mot French er utsatt to ganger, sist på grunn av nordmannens helse. Etter planen skal retten settes igjen tirsdag 21. januar. Advokaten er for tiden i Norge, men er svært glad for at klienten nå skal få det nødvendige faglige tilsyn.

– Det er på overtid at det skjer og svært viktig med tanke på rettssaken. Det vil forhåpentligvis gi oss noe å gå på med tanke på spørsmålet om videre utsettelse av saken, sier Graasvold.

Joshua French er tiltalt for å ha tatt livet av kameraten Tjostolv Moland i august i fjor. De to sonet i Ndolo-fengselet i Kinshasa etter å ha blitt dømt til døden i tre rettsinstanser for spionasje og drap på sjåføren Abedi Kasongo i 2009.

Avventer rapport

– Jeg vet foreløpig ikke mer enn at de medisinsk sakkyndige har kommet inn i fengselet, så jeg vil avvente hva de mener er tilrådelig. Deretter vil jeg ta en avgjørelse ut fra det, sier Graasvold.

Advokaten vet ikke om det vil bli mulig å avholde den varslede rettssaken mot French neste uke, eller om forsvarerne tirsdag kommer til å legge ned krav om videre utsettelse av saken. Helsepersonellets inntrykk av 31-åringen helsesituasjon blir viktig for avgjørelsen.

– En forsvarlig evaluering og behandling er ikke mulig i løpet av noen få timer, men det er klart at vi må få noe foreløpig fra dem, kanskje allerede i løpet av dagen, sier Graasvold.

Personvernpolicy