Tannlege mistet autorisasjonen - fortsatte å behandle pasienter

AVSLØRT: Tannlege som behandlet uten autorisasjon, ble avslørt av bruker av nettstedet Legelisten.no. – Viser det at det er veldig nyttig å legge ut Helsetilsynets refs av tannleger, mener daglig leder Lars Haakon Søraas. Foto: NTB scanpix
AVSLØRT: Tannlege som behandlet uten autorisasjon, ble avslørt av bruker av nettstedet Legelisten.no. – Viser det at det er veldig nyttig å legge ut Helsetilsynets refs av tannleger, mener daglig leder Lars Haakon Søraas. Foto: NTB scanpix

En tannlege i Vestfold granskes av Helsetilsynet etter at han fortsatte å behandle selv om han hadde mistet godkjenningen. En bruker av nettstedet Legelisten.no avslørte forholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste seks årene har tannlegen fått gjentatte advarsler fra Statens helsetilsyn. I fjor sommer mistet han autorisasjonen, men mannen, som er i 50-årene, fortsatte å behandle pasienter. De fikk ingen informasjon om at han hadde mistet godkjenningen, skriver NRK.

– Det er alvorlig at en tannlege fortsetter å behandle pasienter etter å ha mistet autorisasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm i Helsetilsynet til NRK.

Det var en av tannlegens faste pasienter som avslørte forholdet, etter at han leste på nettsiden Legelisten.no at Helsetilsynet hadde tatt fra tannlegen autorisasjonen. Pasienten hadde selv vært hos tannlegen etter at han mistet retten til å praktisere som tannlege.

Les også: – Folk sulter etter informasjon om fastleger

– Overraskende, men positiv effekt

Legelisten.no som ble lansert i 2012, er en nettside der nordmenn inviteres til å legge ut kommentarer om sine erfaringer med landets fastleger og tannleger. I forrige uke publiserte nettstedet i tillegg informasjon om tannleger i Norge som har fått advarsler og andre former for reaksjoner fra Statens helsetilsyn.

– Var det avsløringer som dette, dere håpet på da dere lanserte denne nye tjenesten?

– For å være ærlig kom det overraskende på oss at dette kunne bli resultatet, sier Lars Haakon Søraas, daglig leder i Legelisten.no, til ABC Nyheter.

Han forteller at det har vært en del kritikk mot at de legger ut reaksjoner fra Helsetilsynet, blant annet fra Den norske tannlegeforening, som har uttalt at slik informasjon ikke har særlig verdi for publikum.

– Men når man ser eksempler som dette, så viser det at dette faktisk er veldig nyttig. Det kan hjelpe pasienter med å finne trygge tannleger og gi bedre sikkerhet på at det er en ekte tannlege som har papirene i orden, sier Søraas.

Les også: Sjekk om du kan få dekket tannlegeregningen

Vurderer å legge ut samme info om leger

Nettstedet har tidligere vurdert å publisere Helsetilsynets varsler til leger i Norge. Dette er fremdeles aktuelt, ifølge daglig leder.

– Vi begynte med tannleger, fordi det var en mer overkommelig oppgave. Nå vil vi høste erfaringer fra det vi har gjort med informasjon om tannleger og se om vi skal gjøre det samme med leger. Flere av våre brukere har allerede etterspurt denne typen informasjon også for leger, sier han.

Les også: Tannlege svindlet arbeidsgiveren for 2,4 millioner

– Bra med mer informasjon

Fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Haabeth Rygg, er svært positivt innstilt til at denne typen informasjon blir tilgjengelig.

– Det er bra at forbrukerne får en mer kvalitativ informasjon som de kan benytte seg av når de skal velge seg tannlege. Det er ikke så mye annen informasjon som er tilgjengelig, sier hun til NRK.

Også Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener nettsiden er nyttig.

– Denne nettsiden er helt klart en hjelp for pasienter som vil sjekke at legen eller tannlegen er godkjent, sier Torill Svoldal Stæhr i NPE til NRK.

Vanskelig å få erstatning dersom noe går galt

Hun forklarer at det kan få alvorlige følger for pasientene dersom helsepersonell fortsetter å behandle etter å ha mistet autorisasjonen.

Tannleger og leger må være autorisert for å bli medlem av Norsk Pasientskadeerstatning. De som behandler uten godkjenning vil dermed ikke ha en obligatorisk ansvarsforsikring, som igjen gjør det vanskeligere for pasienter å få erstatning dersom noe går galt.

I fjor ble tjenesten hvakostertannlegen.no lansert. Det er en nettside som lar deg sammenligne priser på vanlige tannlegetjenester.

Les mer: Nå kan du sammenligne tannlegepriser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus