Ambulansepersonell la ut pasientbilder på Facebook

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Ambulansepersonell i Sør-Trøndelag har tatt bilder i tjenesten og delt dem på sosiale medier. Det kommer fram i en rapport fra Fylkesmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er helt klart at den type praksis er utillatelig. Det høres fryktelig ut, sier fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag til Adresseavisen. Fylkeslegen understreker at han ikke vet hva slags bilder det er som er blitt delt på sosiale medier.

– Det kan være snakk om bilder der man ikke kan identifisere personen. Det er uansett uakseptabel praksis, sier Vaage. Delingen av bildene på sosiale medier skal ha vært av svært begrenset omfang.

– Bilder som blir tatt for å dokumentere et hendelsesforløp er en del av journalen, og må behandles på lik linje med skriftlig informasjon som inngår i journalen, sier Vaage.

Ifølge ambulansetjenestens kommunikasjonssjef Jannicke Husevåg viser rapporten at det er 0,9 prosent som har delt bilder i lukkede grupper på nett. Hun sier til NTB at interne undersøkelser «viser praksis i hele Midt-Norge», ikke bare i Sør-Trøndelag.

Tilsynssaken mot Ambulanse Midt-Norge ble satt i gang etter at det ble tatt et MMS-bilde av en åtte måneder gammel gutt som kjempet for livet på Steinkjer legevakt. Bildet ble tatt med en privat mobiltelefon for å dokumentere kliniske funn. Bildet ble videresendt til en lærling, som så viste bildet til to sykepleiere på legevakten.

– Det var et brudd på taushetsplikten. De involverte innså at det som hadde skjedd ikke var den rette måten å gjøre det på, sier Vaage.

I tillegg ble det ikke innhentet samtykke til å ta bildet fra de pårørende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus