– Sylvi Listhaug vil redusere bondens markedsmakt

ØNSKER UTREDNING: Gunnar Gundersen (til venstre) og Line Henriette Hjemdal ønsker en utredning av markedsmekanismene velkommen. Per Olaf Lundteigen og Knut Storberget er redd for hva som ligger bak. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
ØNSKER UTREDNING: Gunnar Gundersen (til venstre) og Line Henriette Hjemdal ønsker en utredning av markedsmekanismene velkommen. Per Olaf Lundteigen og Knut Storberget er redd for hva som ligger bak. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Olaf Lundteigen slår tilbake mot regjeringens utspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC NYHETER): Senterpartiets stortingsmann og bonde Per Olaf Lundteigen advarer mot grepet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) varslet da hun talte til den store landbrukskonferansen Mat og landbruk onsdag.

– De bondeeide samvirkeselskapene som Tine, Nortura og Felleskjøpene er helt avgjørende for å balansere interessene mellom dem som kjøper, og dem som selger matvarer, sa Lundteigen etter Listhaugs tale.

Listhaug varsler en gjennomgang som kan ende med at samvirkeselskapene Tine, Nortura og Felleskjøpene mister eller får redusert sin rolle som markedsregulatorer.

Den oppgaven innebærer å gi alle bønder sikkerhet for å få solgt sine produkter, og tiltak for å unngå over- eller underproduksjon.

– Misforstått fra Listhaug

– For oss er det et mål å legge til rette for sterkere konkurranse i næringsmiddelindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik begrunnet Listhaug sin beslutning om å utrede reguleringen av matmarkedene da hun talte til de bondeeide samvirkeselskapene årlige stormøte, som avsluttes onsdag ettermiddag

– Hun snakker som om markedsregulering er et virkemiddel for å skjerpe konkurransen i matindustrien. I virkeligheten er det et tiltak for å sikre bøndene avsetning og forbrukerne forsyning, sier Norges Bondelags generalsekretær Per Skorge til ABC Nyheter.

– Ordningen med markedsregulering skal være konkurransenøytral for industriselskapene, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Sylvi Listhaug rystet landbruksforsamling

KrF og Venstre avgjør maktkamp

– Det har vært diskusjon fra 1936 og frem til i dag om bøndenes makt i verdikjeden, og hvordan du skal regulere markedene. Det har vært klare politiske skillelinjer hele tiden, sa Per Olaf Lundteigen da han etter Listhaugs tale møtte Gunnar Gundersen (Høyre), Line Henriette Hjemdal (KrF) og Knut Storberget (Ap) til debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at det er ulike syn på maktfordelingen i samfunnet. Det blir nå viktig å se hvordan KrF og Venstre stiller seg til sterk samvirkemakt og samvirkeregulering, sa Sp-politikeren, og konkludert for egen del:

– Samvirket er helt avgjørende for å balansere interessene mellom dem som kjøper og dem som selger matvarer.

Senterpartiet ønsker en balanse mellom de som produserer og de som kjøper. Venstre er jeg usikker på i dette spørsmålet.

– Vi er positive til en gjennomgang av markedsordningen. Vi tror den er riktig. Men kanskje får vi noen forbedringspunkter, sa Line Henriette Hjemdal (KrF) til forsamlingen.

Les også: Norske bønder kan miste salgsgarantien

Ap: – Fordekt markedsliberalisme

– Det er ikke behov for de endringene Listhaug kommer med, sa Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget.

– Utspillet hennes er noe av det farligste jeg vet om – fordekt markedsliberalisme, sa Storberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Listhaug har sagt at hun ønsker jordbruk over hele landet og ta vare på matjorda. Men det som er hennes svar, er forhold som vil gjøre det verre, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre: – Intet å frykte

– Har samvirket en markedsregulering som ikke er konkurransevridende, har man ikke noe å frykte ved gjennomgangen statsråden setter i gang, forsikrer imidlertid Høyres landbrukspolitiske talsmann Gunnar Gundersen.

– Landrukssamvirket må komme opp av skyttergraven. De må begynne å bli konstruktive, sier Gundersen til ABC Nyheter.

– Det er ikke slik at Listhaug har forhåndskonkludert. Nå må bøndene gå positivit inn i prosessen. Vi ønsker selvfølgelig ikke livet av bransjen, sier Gundersen.

Greit å utrede mer enn regjeringserklæringen

Listhaug vil ikke bare utrede endringer i ordningen med markedsregulering. Onsdag morgen bekreftet hun overfor ABC Nyheter at utvalget som skal nedsettes, også skal vurdere det Frp i sine programmer er alene om å mene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

At enhver regulering av tilbud og etterspørsel skal bort. Regjeringserklæringen går ikke så langt, fordi Høyre ikke er enig i det.

– Er det akseptabelt at Listhaug vil utrede å gå lenger enn det regjeringens Sundvollen-erklæring sier om markedsregulering?

– Jeg synes det er greit når man først setter ned et utvalg, at man også utreder et sånt null-alternativ. Det er ikke dermed sagt at det er det vi vil konkludere med, sier Gundersen.

Høyre nøytral i strid om selvforsyning

I politikerdebatten kom Senterpartiets Per Olaf Lundteigen også inn på behovet for økt selvforsyning av mat i Norge. Han tar avstand fra at oppfôring av husdyr basert på storstilt import av soya og andre fôrråstoffer fra utlandet.

Både avgåtte landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Listhaug og Riksrevisjonen ser på svære mengder brasiliansk soya som norsk selvforsyning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økt matberedskap betyr at mat i større grad må komme fra planter som vokser i Norge, fremholdt Lundteigen.

– Lundteigen er langt inne i religionen, kommenterte Gunnar Gundersen (H).

– Hva mener du og Høyre om norsk selvforsyning - bør en økning skje basert på norske råvarer, eller kan vi også regne med råstoffimporten?

– Det har jeg ikke noe klart standpunkt til, sier Gundersen til ABC Nyheter.