Mindre kriminalitet, men mer alvorlig

Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: NTB scanpix
Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminaliteten er på vei ned, men sakene blir samtidig mer alvorlige. Riksadvokaten er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er redd for at vi skal komme for langt i bakleksa når det gjelder etterforskningen av disse sakene. Det har vært for stor oppmerksomhet de siste årene på beredskap og sikkerhet, sier riksadvokat Tor Aksen Busch til NTB.

Oppklaringsprosenten er for lav, slo han fast da politiets straffesaksstatistikk (STRASAK) for fjoråret ble lagt fram onsdag.

Statistikken viser at drøyt 37 prosent av alle anmeldte forhold blir oppklart. For voldsforbrytelser har tallet på saker som blir oppklart, falt.

– Dette er under målet på 40 prosent som Stortinget har satt, og det kan vi ikke bare godta, sier Busch.

Se interaktiv grafikk nederst i saken

Nedgang

Samtidig har antall anmeldte forhold gått kraftig ned de siste ti årene, fra drøyt 336.000 i 2003 til 269.000 i 2013. Nedgangen skyldes særlig færre vinningsforbrytelser, blant annet har grove tyverier fra bolig gått ned. I fjor ble det anmeldt 611 innbrudd, mot 1.828 i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over halvparten av anmeldelsene politiet mottok i 2013, gjaldt vinningskriminalitet.

Men samtidig øker den komplekse, organiserte og grenseoverskridende kriminaliteten, framholder politidirektør Odd Reidar Humlegård. Han mener dette først og fremst skyldes at Norge er et rikt land med åpne grenser, samt irregulær innvandring.

– Det er en stor utfordring for politiet at vi har mange her i landet med ukjent identitet, sier han.

Flere ran

Et av områdene som har økt mest det siste året, er ran av personer. I fjor ble det anmeldt 1.200 ran, over 16 prosent flere enn i 2012. Samtidig ligger tallet godt under tallet for 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dette er alvorlig kriminalitet, særlig for dem som blir rammet, sier Humlegård.

Over halvparten av ranene, 693, ble anmeldt i Oslo. Hovedstaden sto også for over halvparten av økningen for hele landet. Samtidig har antall anmeldte tyverier gått ned med 9,1 prosent. 65 prosent av disse anmeldelsene kom fra Oslo. En stor andel av tyveriene skjedde i nærheten av skjenkesteder på nattetid i helgene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Narkotika

Oppklaringsprosenten økte med ett prosentpoeng i fjor, men økningen skyldes nesten utelukkende mindre alvorlige narkotikaforbrytelser.

Narkotikakriminalitet er den nest største kategorien lovbrudd, med 18 prosent. I fjor ble 49.417 saker registrert, en økning på 7,6 prosent fra fjoråret.

Imidlertid er det kun de mindre alvorlige sakene som øker, for eksempel pågripe noen for besittelse av narkotika til eget bruk. Slike saker kan slå ut positivet på både oppklarings- og saksbehandlingsstatistikken, noe som får riksadvokat Busch til å løfte en advarende pekefinger.

– Politiet skal ikke løpe etter slitne narkomane for å pynte på statistikken, sier han.

Flere anmelder familievold

Den tredje største kategorien var voldsforbrytelser, som utgjør 10 prosent av anmeldelsene. Politiet mottok 2.829 anmeldelser for mishandling i familieforhold, noe som er en økning på 10,6 prosent fra 2012.

– Dette er positivt i den forstand at økningen betyr at politiet får kjennskap til flere saker og i økende grad benytter de virkemidler som er til rådighet for å beskytte ofrene, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.