Norge gir 460 millioner til Syria-ofre

Utenriksminister Børge Brende (H), her på Filippinene i forrige uke, sier Norge øker hjelpen til ofrene for borgerkrigen i Syria med 460 millioner kroner. Onsdag deltar Brende på den internasjonale, humanitære giverkonferansen for Syria i Kuwait. 
Foto: Astrid Sehl / Utenriksdepartementet / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H), her på Filippinene i forrige uke, sier Norge øker hjelpen til ofrene for borgerkrigen i Syria med 460 millioner kroner. Onsdag deltar Brende på den internasjonale, humanitære giverkonferansen for Syria i Kuwait. Foto: Astrid Sehl / Utenriksdepartementet / NTB scanpix

Norge gir ytterligere 460 millioner kroner til FNs nødhjelpsappell for Syria. Pengene skal gå til å hjelpe ofrene for borgerkrigen, både i Syria og nabolandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er også satt av midler til prosjekter som skal styrke nabolandenes evne til å håndtere det store antallet syriske flyktninger, sier utenriksminister Børge Brende.

Onsdag deltar Brende på den internasjonale, humanitære giverkonferansen for Syria i Kuwait. Konferansen arrangeres av FNs kontor for koordinering av humanitære aktiviteter (OCHA).

Les også: Utkjemper borgerkrigen høye på dop

– Enorme behov

– Hjelpebehovene både for befolkningen inne i Syria og for flyktningene i nabolandene er enorme. Det er viktig at verdenssamfunnet på konferansen i Kuwait mobiliserer de nødvendige ressursene til å dekke behovene i FNs nødhjelpsappell, sier Brende.

Norge bidro i 2013 med 635 millioner kroner i humanitær hjelp til ofrene for konflikten i Syria. Siden 2011 har Norge bidratt med 850 millioner kroner i humanitær bistand, med dagens bidrag vil Norge være oppe i 1,31 milliarder kroner.

Givermøtet i Kuwait kommer en uke før den planlagte internasjonale konferansen for Syria i Montreux i Sveits 22. januar.

– Tungt ansvar

Det anslås at over 130.000 mennesker er drept i konflikten som har pågått siden 2011. Mer enn 9 millioner syrere trenger i dag humanitær hjelp. Over 2,3 millioner er flyktninger og om lag 6,5 millioner er internt fordrevet inne i Syria. Norge er i dag blant de største humanitære bidragsyterne i forbindelse med konflikten i Syria.

– Krigen i Syria må stoppes. Det hviler et tungt ansvar på deltakerne på konferansen i Montreux i neste uke for å finne fram til en politisk prosess som kan stoppe konflikten. Konferansen må også komme med klare krav om øyeblikkelig humanitær tilgang inne i Syria, sier Brende.

Sverige bidrar med rundt 215 millioner kroner på giverlandskonferansen.

Til sammen har hjelpeorganisasjoner lovet 400 millioner dollar (2,45 milliarder norske kroner) til ofrene for konflikten.

FN håper å få inn hele 40 milliarder kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus