Ullmann og Wirkola med i Oscar-racet

«To liv» er Tysklands Oscar-kandidat. Natt til fredag får vi vite om filmen går videre til utdelingen 2. mars. Her Liv Ullmann i en scene fra filmen. Foto: Norsk Filmdistribusjon
«To liv» er Tysklands Oscar-kandidat. Natt til fredag får vi vite om filmen går videre til utdelingen 2. mars. Her Liv Ullmann i en scene fra filmen. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Skuespilleren Liv Ullmann og regissøren Tommy Wirkola forsvarer de norske fargene i årets Oscar-race. Men ingen av filmene er norske. Den ene er tysk-norsk og den andre er amerikansk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets Oscar-nominasjoner:
  • Ingen helnorske filmer er med i årets Oscar-race.
  • Tysk-norske «To liv» med Liv Ullmann i en av hovedrollene er på shortlisten med ni filmer som natt til fredag norsk tid blir kuttet ned til fem i kategorien over beste fremmedspråklige film.
  • Regissøren Tommy Wirkolas amerikanske eventyrfilm «Hansel & Gretel Witch Hunters» er en av syv filmer som er nominert for beste sminke og hår. Tre av disse går videre. Filmen er også en av 114 produksjoner som er med i konkurransen om beste originalmusikk. Fem av disse går videre.
  • Den dansk-britisk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» er en av 15 filmer som fortsatt er med. Fem av disse går videre.
  • I 05.30-tiden torsdag morgen lokal tid annonserer «Thor»-skuespilleren Chris Hemsworth og Det amerikanske filmakademiets direktør Cheryl Boone Isaacs hvem som er nominert.
  • Den 86. Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles søndag 2. mars med TV-personligheten Ellen DeGeneres som programleder.
  • Årets show vil hylle filmhelter av alle slag, inkludert superhelter, populære helter og animasjonshelter, både fra fortid og nåtid, samt regissørene bak dem.

I 05.30-tiden torsdag morgen lokal tid annonserer «Thor»-skuespilleren Chris Hemsworth og Det amerikanske filmakademiets direktør Cheryl Boone Isaacs hvem som er nominert.

Da får vi vite om «To liv» med Ullmann i en av hovedrollene og Wirkolas « Hansel & Gretel Witch Hunters» er med videre mot den 86. Oscar-utdelingen som finner sted i Los Angeles søndag 2. mars.

I tillegg er den dansk-britisk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» en av 15 filmer som fortsatt er med. Fem av disse går videre og regissøren Joshua Oppenheimers prisbelønte produksjon er altså en av disse.

Hår og musikk

«To liv» er Tysklands Oscar-kandidat. Den er en av de ni filmer som har gått videre på den såkalte shortlisten i kategorien beste fremmedspråklige film.

Denne uka vil fem av disse filmene gå videre. Danske «Jakten» i regi av Thomas Vinterberg og med Mads Mikkelsen i hovedrollen, er den eneste rene nordiske langfilmen som fortsatt er med.

«Hansel ...» er en av syv filmer som er nominert for beste sminke og hår. Tre av disse går videre. Filmen er også en av 114 produksjoner som er med i konkurransen om beste originalmusikk. Fem av disse går videre.

Den islandske komponisten Atli Örvarsson, som også bidro til å tonelegge Zack Snyders «Man of Steel», står for musikken.

Les også: «American Hustle» vant flere Golden Globe-priser

Blandet mottakelse

De to filmene fikk blandet mottakelse. «To liv» gikk kort på kino i Norge etter premieren 19. oktober 2012. «Hansel ...» ble sett av 63.000 i Norge og endte på 56. plass på Filmwebs kinotopp for 2013.

Mens filmen til den tyske regissøren Georg Maas ble ganske godt mottatt, ble Wirkolas Hollywood-debut med navn som Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen og Peter Stormare på rollelisten til dels avfeid som eventyrfilm og også som en parodi på det samme.

Wirkola kan nok likevel le lengst siden filmen hadde spilt inn 225 millioner dollar, eller 1,55 milliarder kroner, på verdensbasis per 25. april i fjor. Det er også snakk om å lage en oppfølger med en annen form for heksekunst som hovedtema.

Ingen ren norsk film er med denne gangen slik «Kon-Tiki» var det i fjor. Iram Haqs «Jeg er din» var Norges Oscar-kandidat i år, men kom ikke videre til shortlisten.

Både «To liv», «The Act ...» og «Hansel ...» sier litt om hvor norsk film står i dag. De to første med tanke på samproduksjoner, den tredje når det gjelder norske regissører som velger å etablere seg i Hollywood.

Les også: Oscar-vinner forsvarer Biebers «hærverk»

Filmhelter

Tirsdag ble det annonsert at årets Oscar-utdeling, som skal ledes av TV-personligheten Ellen DeGeneres, vil ha filmhelter som tema.

Produsentduoen Craig Zadan og Neil Meron kunngjorde at de både vil hylle virkelige filmhelter, superhelter, populære helter og animasjonshelter, både fra fortid og nåtid, samt regissørene bak dem.

– Publikum verden over går på kino for å bli inspirert av karakterene de ser på lerretet. Ved å feire disse heltene håper vi å produsere en festlig kveld. Og det inkluderer filmskaperne og skuespillerne som tar sjanser og stimulerer oss med utfordrende temaer og dristige figurer, sa de to og la til at DeGeneres vil stå for humoren og at det også kan bli et par musikalske overraskelser.

I forbindelse med årets utdeling vil filmakademiet vise utstillingen «The Oscars Celebrates Movie Heroes» i sine kontorer i Beverly Hills fra 17. januar til 5. mars.

Utstillingen består av fotografier, plakater og levende bilder fra 70 filmer over 90 år. De inkluderer «Gandhi», «Silkwood», «Superman», «The Dark Knight», «Shrek», «The Incredibles», «Sju samuraier», «Gladiator», «To Kill a Mockingbird» og «Vredens druer».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus