Mann siktet for forsøk på å smugle F-35-planer til Iran

Et jagerfly av typen F-35B Lighting II om bord på det amerikanske krigsskipet USS Wasp i august i fjor. Foto: REUTERS/U.S. Navy/Handout/Files/NTB scanpix
Et jagerfly av typen F-35B Lighting II om bord på det amerikanske krigsskipet USS Wasp i august i fjor. Foto: REUTERS/U.S. Navy/Handout/Files/NTB scanpix

En iransk-amerikansk mann er siktet for å ha forsøkt å smugle tusenvis av dokumenter om jagerflyet F-35 fra USA til Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble arrestert i forrige uke. Han anklages for å ha forsøkt å sende tusenvis av dokumenter av tekniske dokumenter, opplyser amerikanske myndigheter.

Tjenestemenn oppdaget dokumentene da de inspiserte en forsendelse til den iranske byen Hamdan, som 59-åringen hevdet inneholdt husholdningsartikler.

Mannen ble pågrepet på flyplassen Newark i New Jersey, like før han skulle om bord i et fly til Frankfurt. Han hadde billetter videre fra Tyskland til Iran.

Mannen ble amerikansk statsborger i 1991, og tok med seg dokumentene fra et selskap som fikk i oppdrag fra Pentagon å gjennomføre tester av hvor mye motordeler til flyet tålte. Han risikerer nå ti år i fengsel og en bot på 250.000 dollar.

Norge har bestilt 52 F-35-fly. Den første ordinære leveransen av de nye kampflyene til Norge skal etter planen skje i 2017, og Norge skal betale totalt 62,6 milliarder 2013-kroner for flyene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus