Nav-kontorer sikres mot farlige klienter

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nær 40 trussel- og voldsepisoder på Nav-kontorer i Hordaland i fjor, innfører et Nav-kontor i Bergen kameraovervåking på rom for klientsamtaler. På et annet kontor blir pulter boltet fast i gulvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utviklingen er bekymringsfull, sier fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes til Bergens Tidende.

Nav Årstad skal blant annet få nye møbler som skjermer ansatte bedre, høyere skranker i ekspedisjonsområdet og trening på volds- og trusselepisoder. I tillegg jobbes det med å lage ett eller to ekstra sikre samtalerom, som brukes til oppfølging og veiledning til brukere. Rommene vil blant annet ha kameraovervåking og bedre alarmløsninger.

– At vi vil høyne sikkerhetsnivået, skyldes det store antallet volds- og trusselepisoder ved kontoret vårt i fjor. Og ikke minst det tragiske drapet på en ansatt ved et Nav-kontor i Oslo i fjor sommer, sier Øyvind Urdal, avdelingsdirektør ved Nav Årstad, kontoret som hadde flest tilfeller av trusler og vold i Hordaland i 2013.

Nav-ansatte har meldt om et økende antall psykisk ustabile brukere, som gjerne også ruser seg og er kriminelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi planlegger blant annet å bolte bordene i samtalerommene fast i gulvet. Enkelte kan finne på å skyve pulten inn i magen på en ansatt, for å hindre vedkommende i å rømme, sier Erik Rasmussen, en av lederne ved Nav-kontoret i Bergen sentrum.

I tillegg skal alle kontorer innredes likt og ha dører som slår samme vei, slik at ansatte ikke trenger å lure på hvordan de enkleste kommer seg ut i en truende situasjon.

En nasjonal arbeidsgruppe i Nav legger i løpet av januar fram en rapport om sikkerheten ved kontorene.

ABC Nyheter skrev i fjor høst at sykefraværet er høyt blant NAV-ansatte. Da trakk hovedvernombudet frem utskjelling og trusler fra brukerne som en mulig medvirkende årsak.

Les mer: Høyt sykefravær blant NAV-ansatte