Nav-kontorer sikres mot farlige klienter

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Etter nær 40 trussel- og voldsepisoder på Nav-kontorer i Hordaland i fjor, innfører et Nav-kontor i Bergen kameraovervåking på rom for klientsamtaler. På et annet kontor blir pulter boltet fast i gulvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Utviklingen er bekymringsfull, sier fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes til Bergens Tidende.

Nav Årstad skal blant annet få nye møbler som skjermer ansatte bedre, høyere skranker i ekspedisjonsområdet og trening på volds- og trusselepisoder. I tillegg jobbes det med å lage ett eller to ekstra sikre samtalerom, som brukes til oppfølging og veiledning til brukere. Rommene vil blant annet ha kameraovervåking og bedre alarmløsninger.

– At vi vil høyne sikkerhetsnivået, skyldes det store antallet volds- og trusselepisoder ved kontoret vårt i fjor. Og ikke minst det tragiske drapet på en ansatt ved et Nav-kontor i Oslo i fjor sommer, sier Øyvind Urdal, avdelingsdirektør ved Nav Årstad, kontoret som hadde flest tilfeller av trusler og vold i Hordaland i 2013.

Nav-ansatte har meldt om et økende antall psykisk ustabile brukere, som gjerne også ruser seg og er kriminelle.

– Vi planlegger blant annet å bolte bordene i samtalerommene fast i gulvet. Enkelte kan finne på å skyve pulten inn i magen på en ansatt, for å hindre vedkommende i å rømme, sier Erik Rasmussen, en av lederne ved Nav-kontoret i Bergen sentrum.

I tillegg skal alle kontorer innredes likt og ha dører som slår samme vei, slik at ansatte ikke trenger å lure på hvordan de enkleste kommer seg ut i en truende situasjon.

En nasjonal arbeidsgruppe i Nav legger i løpet av januar fram en rapport om sikkerheten ved kontorene.

ABC Nyheter skrev i fjor høst at sykefraværet er høyt blant NAV-ansatte. Da trakk hovedvernombudet frem utskjelling og trusler fra brukerne som en mulig medvirkende årsak.

Les mer: Høyt sykefravær blant NAV-ansatte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus