HÅNDBALL-EM: Norge-SpaniaNesten-sensasjon for Erevik

Nesten-sensasjon for Erevik

Ole Erevik slo tilbake så det ljomet i håndball-EM, men mot verdensmester Spania var ikke showet hans nok. Norge falt med knepne 25-27.

Håndball: Norge – Spania 25-27
Håndball-EM menn tirsdag, gruppe B:

Norge – Spania 25-27 (8-12)

3400 tilskuere

Norge: Ole Erevik, Magnus Dahl – Sander Sagosen, Bjarte Myrhol 8, Børge Lund, Håvard Tvedten, Erlend Mamelund 1, Kent Robin Tønessen 3, Christian O'Sullivan 1, Kristian Bjørnsen 2, Andrè Lindboe 3, Magnus Gullerud, Kristian Kjelling 1, Harald Reinkind 1, Steffen Berg Løkkebø, Espen Lie Hansen 5.

Toppscorer Spania: Viktor Tomas 10.

Utvisninger: Norge 6 x 2 min., Spania 5 x 2 min.

Dommere: Thierry Dentz og Denis Reibel, Frankrike.

Norge møter Ungarn tirsdag og går videre til hovedrunden med seier.

EM-sluttspill håndball menn tirsdag, gruppespillet:

Gruppe B (i Aalborg):

Ungarn – Island 27-27 (16-15), Norge – Spania 25-27 (8-12).

Gruppe A (i Herning):

Makedonia – Tsjekkia 24-24 (10-11).

Senere kampstart: Østerrike – Danmark (20.30).

Norge200251-580

De tre beste til hovedrunden. Gjenstående kamper: 16/1 Spania – Island, Ungarn – Norge.

Det etter at laget flere ganger ledet med to mål i 2.-omgangen. Lenge lå det en kjempesensasjon og vaket.

Men Spania kom seg på fote etter å ha vært i kanvasen ganske lenge. 22-20 til Norge ble til 23-25 på noen få minutter.

Den norske leiren var heller ikke helt fornøyd med det franske dommerparet i den avgjørende fasen av oppgjøret.

Kent Robin Tønnesen skjøt inn 25-26 et halv minutt før slutt, men Spania rodde rutinert alt i land.

– Det er bittert å ryke når vi har seieren innen rekkevidde. Det er i sluttminuttene man skiller de største håndballspillerne fra folk som er unge og på vei opp. Jeg vil gi honnør til Spania for at de holdt hodet kaldt framfor å kritisere oss, sier Bjarte Myrhol til NTB.

Han ble norsk toppscorer med åtte mål.

Må vinne

Dermed er regnestykket enkelt før torsdagskampen mot Ungarn: Alt annet enn norsk seier betyr tidlig hjemreise og ikke plass i hovedrunden.

Erevik ble skutt ut av målet mot Island søndag og tatt av banen etter 20 minutter. Mot Spania spilte han strålende i 1.-omgangen med hele 52 i redningsprosent.

Slike tall betyr vanligvis at keeperkampen er vunnet, men ikke denne gangen. Spanias José Manuel Sierra var enda bedre og stoppet 65 prosent av de norske skuddene som kom på målet.

Kontroll

Norge ga Spania en real match etter 8-12 ved pause, og mesterlaget var stresset i store deler av de siste 30 minuttene.

Men det holdt ikke inn denne gangen heller for Norge.

Den norske troppen har ni mesterskapsdebutanter og en del unge karer med stort potensial. På et tidspunkt var snittalderen på de norske utespillerne bare 22,4 år. Rekord for Norge i OL, VM og EM?

Nå henger alt på en håndballtime torsdag. Norge kom ikke med i VM i fjor og skuffet i EM-sluttspillet året før.

Hadde Ungarn slått Island (endte 27-27) ville det sett langt mer vrient ut for Norge. Da hadde trolig bare en klar norsk seier torsdag gitt avansement.

Viktig

Det ligger svært mye i potten for Norge torsdag. Ryker laget ut av EM før hovedrunden, gir det en tøffere VM-kvalifisering. Neste verdensmesterskap går i Qatar neste år.

VM vil også være starten på OL-kvalifiseringen. Prosjekt Rio de Janeiro 2016 har vært et satsingsområde for håndballforbundet.

12 nasjoner får plass i herrehåndball i Brasil-lekene om to og et halvt år. I øyeblikket virker det svært urealistisk å tro at Norge er en av disse.