30 utbrudd på samme dag i indonesisk vulkan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkanen Sinabung spyr lava og aske over et stort område nordvest på den indonesiske øya Sumatra. Mer enn 26.000 mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare i løpet av tirsdag ble det meldt om over 30 utbrudd i Sinabung, der glovarm aske og stein ble slengt opp til 5 kilometer til værs. Hus og plantasjer i nærheten ble dekket av et tykt, grått askelag.

– Noen av dem som har flyktet, er blitt syke, de plages først og fremst av hoste. De trenger også rent drikkevann, sa Robert Peranginangin som er talsmann for myndighetene i distriktet Karo til nyhetsbyrået AFP.

Les også: 19.000 flykter fra vulkan

Sinabung er en av til sammen 129 aktive vulkaner i Indonesia. De tilhører et vulkanbelte som kalles Ildringen i Stillehavet, og som strekker seg fra havområdene sørøst for Australia via Japan til Alaska, og derfra langs vestkysten av Nord-, Mellom- og Sør-Amerika.

Les også: Nye Etna-utbrudd lyste opp himmelen

Sinabung hadde holdt seg i ro i rundt 400 år, før den våknet til live først i 2010 og så igjen i september i fjor. I 2010 omkom over 350 mennesker under en serie utbrudd i Indonesias mest aktive vulkan, Merapi i den midtre delen av øya Java.

Se også: Vulkan med 5000 meter høy røyksky