Kinesisk fødselslege dømt for å selge babyer

En kinesisk domstol har gitt en betinget dødsdom til en fødselslege for å ha bortført og solgte nyfødte babyer, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betingede dødsdommer blir vanligvis omgjort til livstid i fengsel.

Zhang Shuxia solgte sju små barn i den nordlige Shaanxi-provinsen. Legen skal ha fortalt barnas foreldre at de nyfødte barna var syke og hadde dødd, for så å selge dem til menneskehandlere for opp mot 50.000 kroner, heter det i dommen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Titusenvis av barn blir trolig stjålet i Kina hvert eneste år. De fleste blir solgt internt i landet for å møte en etterspørsel som har oppstått som et resultat av landets ettbarnspolitikk og kinesernes tradisjonelle ønske om å få en sønn.

Se politiets aksjon mot Shuxia, og babyene som hentes ut i videoen øverst i artikkelen.

Tvillingpar

Fødselslegen skal blant annet ha overtalt en mor til å gi fra seg et tvillingpar ved å påstå at den ene tvillingen var død og den andre hadde store skader i bein og armer.

En annen baby som hun solgte, ble senere funnet død i en grøft, hvor den hadde blitt dumpet av menneskehandlerne. Noen av de bortførte barna ble funnet av politiet og returnert til foreldrene.

I dommen heter det at Zhangs handlinger «hadde en negativ innvirkning på samfunnet», og hun ble derfor dømt til døden med en to års utsettelse.

70.000 i året

Ifølge nettstedet Chin Digital Times kidnappes og selges rundt 70.000 barn i Kina hvert år.

Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua offentliggjorde for vel et år siden at kinesisk politi siden april 2009 har slått ned på og oppløst over 11.000 bander som har drevet med bortføring og salg av barn. 54.000 barn er reddet og gjenforent med foreldrene, het det.

Det er store penger å tjene på barnesalg. En sunt, friskt guttebarn kan kjøpes for cirka 30.000 yuan (samme beløp i kroner) i en fattig provins og selges for 70.000-90.000 i en rik provins, opplyser politiet til Xinhua.

Ifølge det britiske ukemagasinet The Economist stiger prisene fordi antallet barn som kriminelle lykkes å bortføre synker. Det igjen skyldes både økt innsats fra politiet og pårørendes bruk av sosiale medier. Sistnevnte gjør at nyhetene om bortføring kan spres lynraskt.

Millioner uten foreldre

I en artikkel rett før nyttår satte The Washington Post fingeren på en annen side av kinesiske barns problemer.

Hele 61 millioner, en femdel av alle barn i Kina, vokser opp på landsbygda uten foreldrene. De har reist til byene for å arbeide som migrantarbeidere og tjene penger de kan sende hjem til landsbyen.

Men forsøket på å heve levestandarden har sin pris, som det framgår av et brev en far i en by sendte sine kunder.

– Kjære kunder, jeg fikk en telefon fra datteren min i går. Jeg har vært for lenge borte fra henne. Hun vet ikke engang hvordan hun skal si «pappa» lenger. Jeg ber dere om en uke fri så jeg kan besøke familien, skriver faren ifølge den amerikanske avisen.

Personvernpolicy