Demonstrantene i Thailand vil lamme regjeringen

Demonstrantene som vil avsette regjeringen i Thailand, sier de vil stramme til blokadene i hovedstaden Bangkok. De oppfordrer offentlige ansatte til å slutte seg til protestene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt er mange travle gatekryss i byen blokkert, og de mest fanatiske demonstrantene truer nå med å storme børsen i Bangkok.

En rekke regjeringsbygninger er blokkert, og tirsdag morgen marsjerte demonstranter til tolldepartementet, finansdepartementet og handelsdepartementet, melder TV-kanalen BlueSky.

Se video fra Bangkok tirsdag morgen øverst i artikkelen

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan man ikke merke økt sikkerhetsoppbud i hovedstaden tirsdag morgen.

Blokkert

En rekke departementer og den thailandske sentralbanken ble mandag tvunget til å jobbe i alternative kontorer på grunn av de mange blokadene. Demonstrantene, som ledes av opposisjonspolitikeren Suthep Thaugsuban, hadde satt seg som mål å hindre offentlige ansatte i å komme seg på jobb.

– Slutt å undervise, slutt å studere og slutt dere til oss, sa Suthep til universitetsmiljøene i byen.

Han vil at så mange offentlig ansatte, studenter og lærere som mulig skal slutte seg til «steng byen»-kampanjen, som startet mandag.

Minst 400 skoler og universiteter er nå stengt som en følge av de omfattende demonstrasjonene.

Langvarig strid

Striden som ligger bak demonstrasjonene går åtte år tilbake i tid. Den står mellom tilhengere og motstandere av Thaksin Shinawatra, som var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006. Demonstrantene krever at Thaksins søster, Yingluck Shinawatra, trekker seg som statsminister.

Fattige folk på landsbygda utgjør maktbasen til Shinawatra-søsknene, mens et flertall i middelklassen og blant rojalister i Bangkok støtter Suthep.

Anslagsvis 60.000 demonstranter blokkerte mandag gatekryssene for å skape trafikkaos i hovedstaden og «stenge ned» storbyen.

Protestene tvang statsministeren til å jobbe i lokalene til forsvarsdepartementet, som ligger i utkanten av Bangkok.

Det ukentlige regjeringsmøtet, som vanligvis holdes på tirsdager, skal være avlyst som følge av uroen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus