Bred støtte til Arnstad-forslag om ny Sp-start

SNUR? MArit Arnstad sier at hun ikke anser seg selv som kandidat til å overta som partileder i Sp, men mange i partiet har henne som favoritt til å ta over etter Liv Signe Navarsete. Arkivfoto: Berit Roald (NTB scanpix)
SNUR? MArit Arnstad sier at hun ikke anser seg selv som kandidat til å overta som partileder i Sp, men mange i partiet har henne som favoritt til å ta over etter Liv Signe Navarsete. Arkivfoto: Berit Roald (NTB scanpix)

Senterparti-profilen Marit Arnstad får støtte fra fremtredende tillitsvalgte for forslaget om at hele sentralstyret må stille sine plasser til disposisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av medlemmene i sentralstyret som NTB var i kontakt med mandag, var negative til Arnstads forslag om at hele sentralstyret må stille sine plasser til disposisjon etter at partileder Liv Signe Navarsete i helgen varslet at hun går av.

– Det vil gi valgkomiteen frihet og rom, men innebærer ikke nødvendigvis at alle vil gå av, sier Arnstad til NTB.

Frontfylker støtter

Også fylkeslederne i de tunge fylkeslagene Oppland og Nord-Trøndelag, Arnstads hjemfylke, mener at hele sentralstyres sammensetning må vurderes.

Til Nationen sier fylkesleder og sentralstyremedlem Tomas Iver Hallem fra Nord-Trøndelag og fylkesleder Ivar Odnes i Oppland at når det skal komponeres et nytt lag rundt en ny leder, så bør ikke kabalen begrenses til å handle om ledertrioen.

Det samme peker stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Hordaland på.

– Blant annet er en total geografisk fordeling viktig, sier Toppe til NTB.

Sentralstyremedlem Ingunn Øderud fra Buskerud er uforbeholden i sin støtte.

Les også: – Slagsvold Vedum kan ikke ta valget for gitt

Trioen først

Både Senterkvinnene og Senterungdommen stiller seg bak Arnstads forslag, selv om senterungdommens leder Erling Laugsand overfor NTB sier at det først og fremst er viktig at ledertrioen settes på valg. Det utelukker imidlertid ikke at de er villige til å åpne for å se på hele sentralstyret, legger han til.

Et lignende synspunkt fremføres overfor NTB av Østfold Sps fylkesleder Per Inge Bjerknes.

– Jeg utelukker ikke at hele sentralstyret bør vurderes, men det må ikke skygge for budskapet om at nestlederne tar ansvaret sammen med sin leder, sier han – med klar adresse til nestleder Ola Borten Moe.

For mens nestleder Trygve Slagsvold Vedum mandag kveld presiserte at han inkluderer sin egen rolle når han har tatt til orde for en åpen og demokratisk prosess i partiet, har Ola Borten Moe sagt at han gjerne fortsetter som nestleder.

Nyanseforskjellene fikk Sp-veteran Per Olaf Lundteigen til å beskrive Vedum som «forbilledlig», samtidig som han holdt fast på at han ikke ser noen rolle for Borten Moe i partiets fremtidige ledertrio.

Bakgrunn: Nye Sp-vedtekter kan avgjøre ledervalg

Lederkandidat

Arnstad selv gjentok overfor NTB at hun ikke ser på seg selv som aktuell som partileder. Formuleringen «ser på seg selv» er etter alt å dømme valgt med omhu, for samtidig sier Arnstad at hun vil svare valgkomiteen dersom hun blir spurt om å ta på seg et verv i partiledelsen.

Hun blir fra flere hold, både internt i partiet – men også på lederplass i Trønder-Avisa, lansert som Senterpartiets nye leder.

Andre peker på nestleder Trygve Slagsvold Vedum som sin kandidat. Også fra styret i Vedums hjemfylke – Hedmark – som mandag kveld sluttet seg til rekken av fylkeslag som krever at hele ledelsen, inkludert sentralstyret, stiller til valg.

Fylkesleder Aasa Gjestvang presiserer overfor HA at det ikke innebærer noen mistillit til Vedum. Tvert om ansees han som en lederkandidat og en samlende person for partiet, sier hun.

Les også: Valgforsker: – Vedum er den eneste som kan lede Senterpartiet

Første post

Tirsdag skal sentralstyret gjøre unna første formelle post på veien mot å velge ny partiledelse, ved å vedta at det skal innkalles til ekstraordinært landsmøte.

Partiet har også planlagt en pressekonferanse i løpet av dagen, opplyste politisk rådgiver Dag Rydmark til NTB mandag.

Arnstad sier til NTB at Navarsete tok en «klok og modig avgjørelse» da hun trakk seg i helgen.

– Partiet fikk en avklaring som innebærer at man nå kan iverksette en god prosess frem til et nytt landsmøte, sier Arnstad.

Hun mener konfliktene i partiet blir fremstilt unyansert i mediene.

– Situasjonen er og har vært mye mer sammensatt enn det bildet som er forsøkt skapt. Jeg vil advare mot enkle forklaringer, sier hun – og avviser personkonflikt eller geografisk konflikt som «for lettvint og enkelt».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus